Gyalogszerrel

2 órája

Véget ért a II. Tisztelettúra: Szekszárdon hajtottak fejet Rockenbauer Pál munkássága előtt (videóval)

Szombaton sikeresen célba ért a II. Tisztelettúra, amely a legendás ...És még egymillió lépés... című ismeretterjesztő filmsorozat nyomvonalán tisztelgett Rockenbauer Pál emléke előtt. Borsi Zsolt vezetésével a résztvevők Grábócról indultak Szekszárdra, ahol a záró szakaszon többek között a filmsorozat alkotói is csatlakoztak hozzájuk. A túra fizikai és lelki csúcspontja a Prajda-tanyánál, a Rockenbauer-emlékháznál volt, ahol baráti beszélgetésekkel és helyi borokkal ünnepeltek.

Bencze Péter

Szombaton, október 12-én véget ért a II. Tisztelettúra, amely a természetjárás és a televíziós ismeretterjesztés legendás alakjának, Rockenbauer Pálnak állított méltó emléket. A túra utolsó szakasza Grábócról indult reggel hét órakor, Borsi Zsolt és Endre Róbert vezetésével, akikhez már útközben is csatlakoztak újabb természetjárók Sötétvölgynél és a Bati-keresztnél. A harminc fős csapat tagjai az ország minden szegletéből érkeztek, hogy részt vegyenek ezen a különleges tisztelgésen.

Kifejezetten kedvezett a kellemes őszies időjárás a II. Tisztelettúra résztvevőinek.
Kifejezetten kedvezett a kellemes őszies időjárás a II. Tisztelettúra résztvevőinek.
Fotó: Szél Móni

A zárószakasz különleges hangulatban telt, hiszen a Prajda-tanyánál, ahol az egykori ...És még egymillió lépés... című filmsorozat utolsó jeleneteit forgatták, maga a Rockenbauer-emlékház várta a túra teljesítőit. A meghitt pillanatokhoz a filmsorozat egykori alkotói is csatlakoztak: Gyenes Károly szerkesztő, Faludi Sándor hangmérnök és Tolnai Ferenc keréktoló érdekes és ritkán hallott történeteket osztottak meg a filmsorozat forgatásának kulisszatitkairól.

Múlt és jelen találkozott

Borsi Zsolt, a túra főszervezője, a sikeres befejezést követően szekszárdi borral kínálta a résztvevőknek, valamint egy egyszerű, de finom paprikás krumplival vendégelte meg a csapatot. A túra célja azonban nem csak a fizikai teljesítmény volt: minden lépésük tisztelgés volt Rockenbauer Pál és alkotótársai munkássága előtt, akik több generáció számára tették élménnyé a természetjárást és a televíziós ismeretterjesztést.

A II. Tisztelettúra nem csupán Rockenbauer emlékét élteti tovább, hanem Szekszárd és környéke, valamint a helyi borkultúra hírét is viszi. Borsi Zsolt számára fontos volt, hogy a túra során ne csak a természet szépségeit, hanem Szekszárd hagyományait és borait is megismertesse a résztvevőkkel.

A túra végpontja nem csak fizikai, hanem szellemi csúcspont is volt: a múlt és a jelen találkozott, amikor a résztvevők megemlékeztek Rockenbauer Pál örökségéről. A túrázók számára a közösségi élmény és a természet szeretete volt az, ami igazán összekötötte őket, és amely a jövőben is tovább viszi a tiszteletadást a magyar természetjárás nagyjai előtt. Bencze Péter

Az ...És még egymillió lépés...című sorozatban sokat látott mérőkerék másolata is "teljesítette" a Grábóc és Szekszárd közötti szakaszt.
Az ...És még egymillió lépés...című sorozatban sokat látott mérőkerék másolata is "teljesítette" a Grábóc és Szekszárd közötti szakaszt.
Fotó: Szél Móni

Szekszárd hírnevét is öregbítette a Tisztelettúra

A II. Tisztelettúra nemcsak tiszteletadás volt Rockenbauer Pál előtt, hanem Szekszárd városának és borainak hírét is vitte az országban. A túra során a résztvevők több települést is érintettek, ahol a helyi Bodri Pincészet borait ajándékozták el, ezzel is népszerűsítve Szekszárd gazdag borkultúráját.

A szombati napról, Borsi Zsolt által készített összefoglaló videót itt tekintheti meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában