Visszatekintés

2 órája

Különleges nyulat ejtett el egy vadász Tolnában

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

Fotó: Andyworks

120 ÉVE Járványos betegség. A kurdi óvó- és tankötelesek között nagyfokú torokgyík és vörheny járvány lépett föl. Az óvodát már bezárták, az iskolák bezárása iránt a kellő intézkedések megtétettek. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. október 6.)

120 ÉVE Betörés a nagyszokolyi községházán. Ismeretlen betörők jártak a nagyszokolyi községházban, ahol a bíró pénzes fiókját feltörték és abból 15 korona készpénzt vittek el. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. október 6.)

120 ÉVE Nyolclábú nyúl. Vigh János felsőiregi gyógyszerész vadászat közben egy fiatal nyulat ejtett el, melynek teljesen kifejlődött 8 lába van. A ritka példányt a szekszárdi állami főgimnázium természetrajzi gyűjteményének ajándékozta. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. október 6.)

110 ÉVE A kofákat meg kell rendszabályozni. A napról napra indokolatlanul jelentkező élelmi piaci drágaság üzérei a kofák, akik mindjobban elhatalmasodnak a szekszárdi piacon. A hatóság figyelmébe ajánljuk a kofákat, hogy tolakodó és főleg idő előtti bevásárlásaikat ellenőrizze. Ugyanitt említjük, meg, hogy a szombati halpiacot kár volt nem ellenőrizni a rendőrségnek, mert állott sőt romlott halak és gyümölcsök árulása kolera fenyegető veszélye idején nem kívánatos. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 4.)

110 ÉVE Sióagárd áldozatkészsége. A hadba vonult katonák hátramaradott családtagjainak segélyezésére és a sebesült katonáknak nagyarányú gyűjtést eszközöltek az áldozatkész sióagárdiak. A gyűjtés eredménye 745 K. 23 fillér. Ezenkívül ruhaneműt is gyűjtöttek. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 4.)

110 ÉVE Hazafias borbély. Sugh József szekszárdi borbélymester felajánlotta a szekszárdi Vörös-Kereszt Egylet kórháznak, hogy az ott elhelyezett betegeket naponta ingyen borotválja. A hazafias cselekedet nem szorul külön dicséretre. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 4.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában