Változnak a válaszok

3 órája

Lelki egészség Világnapja: milyen az értelmes élet?

Október tizedike a Lelki egészség Világnapja. Ezt a Lelki Egészség Világszövetsége, a World Federation for Mental Health kezdeményezésére 1992 óta minden évben megtartják.

Szepesi László

Szekszárdon a Mentálhigiénés Műhely és a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya a Lelki egészség Világnapját összekötötte a Pszichológiai Kultúra Hetével, s a Babits Kulturális Központban minden nap előadásokkal, kiállításokkal hívják fel a figyelmet az életünket jelentősen befolyásoló, sorsunkat formáló tényezőkre. 

Gliedné Tillmann Erzsébet szupervizor szerdán délután tartott előadást 
Fotó: A szerző felvétele

Ebben a szellemben tartott vetített képekkel illusztrált előadást Gliedné Tillmann Erzsébet szupervizor szerdán délután arról, hogy nem csak megszülettünk, hanem tudjuk is alakítani sorsunkat. Fontos az élet értelme, célja, kezdte. Idézett ókori filozófusokat, Platont, aki a tudás megszerzésében látta az élet értelmét, s a lélekben lakozó legfőbb jónak, és azt mondta, hogy a lélekben lakozó legfőbb jó a belátás, a megértés, az együttérzés és az erény, Arisztotelész pedig a boldogságot, a jó és sikeres életet látta az élet értelmének.

Hogy milyen az értelmes élet ez koronként felteszik az emberek, s másként szólhat a válasz fiatal korban a felnőtté válás során, majd felnőtt korban, s másként a nyugdíjazás után. Mert az évek során mindenki átesik kríziseken, s másként találhat megoldást. A fiatalok az életre készülés nehézségeivel, a felnőttek a megfelelés kényszerével küzdenek, s az élet harmadik harmadában pedig az elégedetlen mérlegkészítés okozhat gondokat.

A hallgatóság nagyrészt idősebbekből állt, ezért ezt a korszakot vázolva mondta, hogy ez az emberi életnek a megkoronázása, mikor már nem az a fontos számunkra, hogy meglegyen, amit szeretnénk, hanem hogy szeressük amink van. És hogyha ezt el tudjuk fogadni, akkor még nagyon sok boldog és nyugodt év várhat ránk. G. B. Shaw-t idézte, aki azt mondta: ne dühöng, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül.

Viszont megadatik a lehetőség, tudatosan felkészülni az új életforma kialakítására, megfelelő elfoglaltság biztosítására, ami kielégítő életminőséget biztosít, sőt, serkenti új célok kitűzését, stimulálja az agyat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában