Ideért az üstökös

3 órája

Mi is lekaptuk az üstököst!

Gyönk közelében sikerült lencsevégre kapnia az amatőr csillagásznak a fenomenális égi jelenséget. Az üstökös hatalmas csóvával szelte át az eget október 15-én az esti órákban.

Farkas Eszter

Hatházi Gergely szenvedélyes csillagászati megfigyelésének köszönhetően sikerült megörökíteni október 15-én a C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS üstököst, amely mintegy hetvenöt millió kilométerre suhant el bolygónk mellett. Bár az üstökös szabad szemmel is megfigyelhető, a körülmények nem voltak épp kedvezőek. Hatházi Gergely a Gyönk és Keszőhidegkút közötti útszakaszról, a Szárazdi elágazó közeléből készítette el felvételét.

Üstökös szelte át az eget Gyönk felett is
Üstökös szelte át az eget Gyönk felett is
Fotó: Hatházi Gergely

Az este negyed nyolckor készített fotó előtt Gergelynek nem volt sok reménye az üstökös megpillantására, mivel a fátyolfelhők és a felkelő Hold kilencvenöt százalékos megvilágítása nem kedvezett a csillagászati megfigyelésnek. Azonban a napnyugta után az ég némileg kitisztult, ami lehetővé tette a hosszabb expozícióval történő észlelést.

– Tájékozódási pontként az Arcturus csillagot és a Vénusz bolygót használtam, így tudtam pontosan belőni, hol keressem az üstököst – mesélte az amatőr csillagász. A hideg, ami estére egyre csípősebbé vált, sem riasztotta el őt, hiszen ritka alkalomról van szó: az üstökös közel 80 000 év múlva kerül ismét a Föld közelébe.

Tájékozódási pontok
Tájékozódási pontok
Fotó: Hatházi Gergely

Az üstökös eredete

Az üstökös az Oort-felhőből származik, amely a naprendszer peremén helyezkedik el, és amelyben milliárdnyi üstökösmag kering, a Naptól mintegy 2000-200 000 csillagászati egységnyi távolságban. Az Oort-felhőből származó üstökösök rendkívül hosszú időnként térnek vissza, ezért is különösen izgalmas volt Gergely számára, hogy sikerült megörökítenie ezt a ritka jelenséget.

Bár a megfigyelést telefonnal rögzítette, egy fotóállvány segítségével így is sikerült elcsípnie az üstökös hatalmas csóváját. Távcsővel nézve az égi jelenség túl nagy lett volna, mivel az üstökös nem fért volna bele a távcső látómezejébe.

Gergely élménye és az üstökös észlelése ismét bebizonyította, hogy a csillagászat türelemmel és elszántsággal, még kedvezőtlen körülmények között is sikerrel járhat. A C/2023 A3 üstökös figyelemreméltó látványa inspirációt adhat mindazoknak, akik szeretnék közelebbről megismerni az univerzum csodáit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában