Alakuló ülés

3 órája

Orbán Attila: „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból”

A vármegyei közgyűlés tagjai találkozót adtak egymásnak Kölesden. Itt tartotta alakuló ülését a testület. A résztevők elnököt és három alelnököt választottak. Egy bibliai idézet Orbán Attila, az új vezető vezérfonala.

Szeri Árpád

Balról jobbra: Vizin Balázs, Orbán Attila, Biró Marcell és Zsikó Zoltán

Fotó: Makovics Kornél

Megtartotta alakuló ülését Tolna Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése. A rendezvénynek pénteken délután adott otthont Kölesden a Kismegyeháza. Titkos szavazás eredményeként 2024. október 11-i dátummal Orbán Attila lett Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke. 

Tolna vármegye új vezetése (balról jobbra): Vizin Balázs, Orbán Attila, Biró Marcell és Zsikó Zoltán
(Fotó: Makovics Kornél)

Az államtitkár köszöntötte a vármegye alakuló ülését

Az ülésen részt vett és köszöntőt mondott Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő. Napirend előtt dr. Fenyőházi Elemér, a Területi Választási Bizottság elnöke adott tájékoztatást a június 9-i önkormányzati választások Tolna vármegyei eredményéről. A leadott szavazatok alapján a tizenöt tagú vármegyei önkormányzatban a Fidesz-KDNP tizenegy, a Mi Hazánk Mozgalom kettő, a Demokratikus Koalíció egy és a Momentum Mozgalom ugyancsak egy mandátumot szerzett. Filóné Ferencz Ibolya, Berta Zoltán, Biró Marcell, Cseke István, dr. Égi Csaba, Kovács János, Orbán Attila, Pintér Szilárd, Pusztai László, Ulbert Sándor és Zsikó Zoltán a Fidesz-KDNP, Papp Tamás és Tobak Gábor a Mi Hazánk Mozgalom, Takács László a Demokratikus Koalíció, Száraz Zoltán pedig a Momentum Mozgalom képviseletében foglal helyet a testületben. A közgyűlés tagjai a tájékoztató után esküt tettek.

Öt esztendőre szól a mandátum

A Szavazatszámláló Bizottság megválasztására után zajlott le a közgyűlés elnökének megválasztása. A titkos szavazás eredményeként 2024. október 11-i dátummal Orbán Attila lett Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke. Mandátuma öt esztendőre szól. Miután esküt tett, illetményét a közgyűlés havi bruttó 1 millió 170 ezer forintban állapította meg. Ehhez járul havi bruttó 175 ezer 500 forint költségtérítés.

A testület egyetértett a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításával. Az egyik változtatás értelmében „a Közgyűlés az elnök megválasztását követően – az elnök javaslatára – saját tagjai sorából titkos szavazással egy foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnököt választ. A Közgyűlés – az elnök javaslatára – két társadalmi megbízatású alelnököt választhat.”

Az ugyancsak titkos szavazás eredményeként a közgyűlés foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnöke Zsikó Zoltán lett. A közgyűlés bruttó havi illetményként 1 millió 53 ezer forintot, költségtérítésként havi bruttó 157 ezer 950 forintot állapított meg számára. A két társadalmi megbízatású alelnöki tisztet Biró Marcell, valamint Vizin Balázs látja el. A társadalmi megbízatású alelnökök tiszteletdíjának összege személyenként havi bruttó 526 ezer 500 forint, a költségtérítés bruttó havi 78 ezer 975 forint.

A Bibliából idézett az elnök

Orbán Attila az ülés utáni sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta, hogy a vármegye fő feladata a terület- és településfejlesztés, ennek tükrében az emberek és a közösségek a legfontosabbak. Hozzátette, hogy – munkatársaival együtt – új lendületet kíván vinni a vármegye életébe. Ugyancsak fontosnak tartja a személyes jelenlétet a településeken. Példának okáért ezen törekvés jegyében tartotta alakuló ülését Kölesden a vármegye. Végezetül megosztotta munkálkodásának vezérfonalát is egy bibliai idézet formájában: „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. (Filippi 2:3-4).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában