A szakképzés, a szakmák mutatkoztak be testközelből a diákoknak (videó)

Szekszárd központja nyüzsgő helyszín volt pénteken, a lehetőségek, bemutatók és finom ételek között a diákok testközelből ismerkedtek meg a szakképzés előnyeivel. A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum által szervezett második pályaválasztási roadshow idén is rengeteg diáknak és szülőnek nyújtott betekintést a szakmák világába.

Balogh Éva

Egy napsütéses hétköznap délelőtt, amikor az ember a szokásos teendői között jár-kel Szekszárd belvárosában, üdítő közjáték, amikor váratlan nyüzsgést fedez fel a Garay téren. A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum pályaválasztási roadshow-ja keretében rengeteg fiatal és szülő érkezett a térre, hogy testközelből ismerkedjen meg a különböző szakmákkal és a szakképzés előnyeivel.

pályaválasztási roadshow
A pályaválasztási roadshow biztos célpontokat kínált a jövőre nézve
Fotó: Makovics Kornel

A rendezvény célja az volt, hogy segítséget nyújtson a diákoknak a pályaválasztásban, bemutatva a szakképzési lehetőségeket és a duális képzést. A Szakképzési Centrum tagiskolái különböző sátrakkal mutatkoztak be, ahol a látogatók interaktív módon próbálhatták ki a szakmák gyakorlati oldalát. Volt itt minden: a kozmetikai sátorban a sminkelést lehetett gyakorolni, míg a vendéglátás területén a diákok által készített finom falatokkal kínálták a látogatókat.

A szakképzés előnyei 

Szalai Ervin, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: „Ez már a második alkalom, hogy megszervezzük a pályaválasztási roadshow-t, melynek célja, hogy közelebb hozzuk a szakmákat a diákokhoz. 14 évesen nagyon nehéz döntést hozni arról, hogy milyen irányba induljanak el, de ha testközelből láthatják és próbálhatják ki a különböző szakmákat, az nagyban segíthet a választásban.” Az eseményen bemutatták, illetve beszélgettek is a duális képzés rendszeréről, mely lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy a tanulmányaik mellett gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek különböző vállalatoknál. Ez nemcsak a szakmai tudás elmélyítésében segít, hanem könnyebbé teszi az elhelyezkedést is.

A Tolna Vármegyei SZC kínálata

A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum összesen 8 iskolát, 15 ágazatot és 45 különböző szakmát ölel fel. A roadshow során bemutatkozó iskolák és képzések célja, hogy a diákok széles körű választékából válogathassanak, legyen szó akár a technikusi képzésről, akár a szakmunkásképzésről. A roadshow házigazdái a Bezerédj István Technikum, az Ady Endre Technikum és Kollégium, valamint a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola voltak. Ők biztosították, hogy átfogó képet kapjanak a szakmák széles palettájáról. Az ipari, egészségügyi, vendéglátóipari és szolgáltatói ágazatok mind képviselték magukat az eseményen, így a diákok rengeteg választási lehetőséget kaptak.

Színes programok a pályaválasztási roadshow-n

A roadshow különleges élményt nyújtott, hiszen a diákok nem csak a szakmákkal ismerkedtek meg, hanem az interaktív programokon is részt vehettek. A vendéglátás iránt érdeklődők például szakács- és pincérképzésben résztvevők által készített ételeket kóstolhattak, míg a pénzügyi világ iránt érdeklődők hasznos tanácsokat kaptak a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez. Az esemény egyik leglátványosabb pontja a lövészet volt, ahol a diákok kipróbálhatták a céllövést is. A szakmák bemutatása mellett az ifjak és szüleik részletes tájékoztatást kaptak a szakképzés és a duális képzés előnyeiről, az ösztöndíjakról és a sikeres vizsga utáni támogatásokról is.

A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum fontos célja, hogy a diákok minél több információhoz jussanak a pályaválasztás előtt, és testközelből próbálhassák ki a szakmákat. A roadshow egy olyan kezdeményezés, amely hagyományteremtő jelleggel jött létre tavaly, és idén is sikeresen vonzotta a diákokat. „A rendezvény azért is különleges, mert egy helyen több szakmát és intézményt is össze lehet hasonlítani, így a diákok könnyebben hozhatnak döntést a jövőjükkel kapcsolatban” – hangsúlyozta Szalai Ervin.

A roadshow mellett a Szakképzési Centrum az év folyamán nyílt napokkal és nyitott műhelyekkel is várja az érdeklődőket, hogy még több fiatal kapjon lehetőséget a szakmák megismerésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában