Fűtés

7 órája

Belecskán 28 köbméter szociális tűzifát osztanak

Belecska község önkormányzata huszonnyolc erdei köbméter szociális tűzifát oszt szét a szociálisan rászoruló belecskai lakosok között az idei karácsony előtt. Belecskán akik egy szoba-konyhás lakást fűtenek, átlagosan öt-hat erdei köbméterből tudják kifűteni otthonaikat.

Brunner Mónika

Huszonnyolc erdei köbméter keménylombos tűzifát vásárolt a belecskai önkormányzat. A tüzelő értéke nyolcszáztizenhétezer-nyolcszáznyolcvan forint. Az önkormányzat támogatást kapott a tűzifára hétszáznegyvenhatezer-hétszázhatvan forint értékben, a különbözetet az önkormányzat állta. A szociális tűzifa felaprításáról a támogatottak gondoskodnak majd Belecskán. 

Huszonnyolc erdei köbméter keménylombos tűzifát vásárolt Belecskán az önkormányzat, a támogatottak még az idei karácsony előtt hozzájutnak a tűzifához (Iillusztráció: Shutterstock)

Belecskán a tűzifa

Belecska önkormányzata maximum öt erdei köbméter szociális tűzifát tud adni egy támogatottnak. Általánosan a támogatottak egy köbmétert tűzifát kapnak, a kisjövedelmű kisnyugdíjasok vagy a nagycsaládosok akár két-három köbmétert is kaphatnak. Tapasztalataik szerint egy szoba-konyhás lakást öt-hat erdei köbméterből, egy átlagos háztartást tíz erdei köbméterből lehet kifűteni egy fűtési szezonban. 

Jogosultak 

A szociális tűzifa támogatást a belecskai önkormányzati rendelet alapján a hatvannyolc év felettiek vagy az időskorúak járadékára vagy az aktív korúak ellátására jogosultak kaphatnak. Jogosultak még a szociális tűzifára a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok vagy akik települési támogatásokra jogosultak, különösen azok, akik lakhatásuk kiadásához rendszeres támogatásban részesülnek. A támogatásokról, hogy kik kapják a szociális tűzifát, a belecskai képviselő-testület dönt, méghozzá előző évi dokumentumok és szociális gondozó szakvéleménye alapján, aki ismeri a belecskai lakhatási körülményeket és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét. 

Kisnyugdíjasok 

A belecskai önkormányzat tájékoztatott, hogy Belecskán időskorúak járadékára jogosult nincs, aktív korúak járadékára jogosult, hátrányos helyzetű gyereket nevelő család, települési fűtéstámogatásban részesült van, valamint vannak nyugdíjasok, akik jövedelme százezer forint körüli, és nem haladja meg a százötvenezer forintot. Hangsúlyozták: a szociális tűzifa kiosztásánál a szociális rászorultságot nézik. A szociális tűzifát 2025 február közepéig kell kiosztaniuk, ám Belecskán idén karácsony előtt, október végén-november elején megkapják a rászorultak a tűzifát. Belecskán a települési fűtés támogatás során is osztanak tűzifát, általában öt-tíz mázsát, amelynek az önkormányzat fizeti az árát, a rászorulóknak pedig vállalkozó viszi az aprított fát. Belecskán a múlt év végi statisztikai adatok szerint háromszázhuszonheten laktak. 

A szociális tűzifa segítség a rászorultaknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában