fesztivál

2019.02.24. 20:00

Közös nyelvük a tánc

Első vidéki helyszínként Pakson rendezték szombaton az Országos Linedance és Country Fesztivált. A táncosok délutántól egészen késő estig ropták az ESZI sportcsarnokában.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Egyetlen egy alkalommal sem hiányoztak még az Országos Linedance és Country Fesztiválról a Csámpai Country Road Club táncosai. Sőt, idén házigazdái is lehettek a rendezvénynek. Vida Tünde, a szervező bizottság tagja elmondta, hogy tizenkét éve az elsők között alakították meg a klubot, az országos találkozót pedig tizenegy éve hívta életre Lendvai Gábor, Görög Csaba és Filep Vanda, akik a tizedik után úgy döntöttek, a budapesti helyszínt váltsa a vidék. Az, hogy szombaton Paks láthatta vendégül a linedance és a country szerelmeseit, sorsolással dőlt el.

Vida Tünde elmondta, hogy mintegy félezer résztvevőt vártak, és nemcsak azokat a csoportokat, akik bemutatóval is készültek, hanem azokat is, aki egyszerűen csak részesei szerettek volna lenni a közös örömtáncnak. Megyénkből a csámpai klub mellett a Györkönyi Country Klub és a szekszárdi Hétszínvilág csoport is bemutatkozott. Érkezett együttes többek között Herendről, Felsőörsről, Szegedről, Nyíregyházáról és Szárligetről, illetve a veszprémi Rolling Country Kerekesszékes Táncegyüttest is láthatta a közönség. Emellett három zenekar gondoskodott arról, hogy mindenkit alaposan megtáncoltassanak. Mint megtudtuk, a linedance különlegessége, hogy minden country dalnak megvan a maga koreográfiája, amely ha felcsendül, bárki könnyen be tud kapcsolódni. Így egyfajta közös nyelv is a műfaj. A szombati fesztiválon a csámpai klub névadó dala: a Country Road szólt a közös tánc alatt.

– Az eddigi tapasztalatokra alapoztunk a szervezés során, és ez úton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a támogatásért az önkormányzatnak, a helyi vállalkozóknak, intézményeknek, köztük a helyszínt biztosító Energetikai Szakgimnáziumnak – tette hozzá Vida Tünde.

Mindenkit szívesen látnak

A Pakshoz tartozó Csámpa a Country Road Club bázisa. Vida Tünde elmondta, hogy tizenkét éve a Csámpai Fenyves Lovastanya baráti köréből alakult az együttes. Ma tucatnyian ropják együtt, és van néhány segítőjük.

A linedance-nek, vagyis a sortáncnak az utóbbi években sok követője lett. A paksiak tapasztalata alapján – nemcsak hazánkban, hanem külföldön is megfordultak már több találkozón – zömében nők táncolnak, holott vannak kimondottan férfias számok is. Vida Tünde kiemelte, a sortánc nagy előnye, hogy egyedül is be lehet kapcsolódni, illetve kortalan műfaj, így több generáció és a 60-70 éves korosztály is képviselteti magát.

A paksi táncosok szívesen fogadnak mindenkit, próbáikat kedden és csütörtökön a csámpai közösségi házban tartják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában