tábor

2021.07.19. 17:30

Az oktatók tehetségesnek találták a hallgatókat

Az elmúlt héten hétfőtől péntekig zajlott a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója jegyében életre hívott Szekszárdi Magasiskola Írói Alkotótábor és Mesterkurzus. A legjobb írások ezúttal is olvashatóak lesznek a Pad Irodalmi Folyóiratban.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

A Szekszárdi Magasiskola pénteki, a nagyközönség számára is látogatható, nyitott programja a kurzusvezetők felolvasásával indult, akiktől saját műveikből hallhattunk részleteket, majd a hallgatók felolvasása következett a kurzus alatt született írásaikból.

– Vendégként már többször jártam a Magasiskolában, de résztvevőként most először vehettem részt – mondta lapunknak Zalán Tibor, Mészöly Miklós-díjas költő, író, drámaíró, a kurzus egyik vezetője. Az idei tábort értékelve úgy fogalmazott, igyekezett a hallgatóknak olyan feladatokat adni, arrafelé terelni őket, hogy nézőpontjuk új irányba mozduljon el, ami szerinte könnyedén sikerült, hiszen nagyon tehetséges résztvevőik voltak. A társaság fele évente visszajár ide, ami egyrészről azt jelenti, hogy megbíznak a kurzust vezető szakemberekben, másrészt azt is, hogy a program vonzó, miként Szekszárd is az, kiváló boraival, természeti szépségeivel.

- Hallgatóink közül volt olyan, aki már számos publikációval rendelkezik, akadt, aki pedig csak most kezdi, de miután valamennyien azért jöttek el ide, hogy fejlesszék meglévő írói képességeiket, ezért egyként kezeltem őket. Mindannyiuknak ugyanazt tudtam adni: az elmúlt ötven-hatvan év tapasztalatát – mesélt az idei mezőnyről Zalán Tibor.

Kérdésünkre, hogy az idei centenárium mennyire éreztette a hatását a most született műveken, úgy fogalmazott, mivel magában a Mészöly házban történtek a foglalkozások és öt napon keresztül ott alkottak, ahol Mészöly Miklós korábban dolgozott, önmagában befolyásolta lelkileg a hallgatókat. A kurzusvezető szerint ezért, ha korábban nem is feltétlenül mindegyikük volt az író híve, a tábor végére egészen biztosan közel kerültek hozzá.

Az estet és egyben a rendezvényt Töröcsik Franciska színésznő és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontemberének Cserepek, félálomban címmel Mészöly Miklós verseiből és a zenész kedvenc és saját szerzeményeiből összeállított rendhagyó irodalmi darabja zárta a Wosinsky Mór Múzeum Könyvtártermében.

Mészöly szellemi örökségét őrzik

Szekszárdi Magasiskola Írói alkotótábor és mesterkurzus címmel 2013 júliusában hirdette meg első alkalommal a Mészöly Miklós Egyesület és A PAD Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület kezdő írók és az irodalmi alkotás iránt érdeklődők számára a programot. Az írótábor célja, hogy Mészöly Miklós szellemi örökségének jegyében az írásművészet formai, tartalmi, nyelvi kérdéseit közel hozza az irodalmi alkotás iránt érdeklődők számára. A kurzus foglalkozásait többségében Mészöly Miklós életművéhez, személyéhez kötődő, ismert írók és költők tartják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában