Tv-ajánló

2024.08.21. 18:52

Felmorzsolódik a józan értelem 

A Tatárpuszta egy 1976-ban bemutatott olasz-francia-NSZK háborús filmdráma.

Teol.hu

Vittorio Gassman, a film egyik főszereplője (Fotó: Shutterstock)

Az arisztokrata Giovanni Drogo hadnagy a határmenti Bastiano erődben kezdi meg tiszti szolgálatát. A garnizon tisztikara a legszigorúbb polgári etikettnek és a katonai szabályzatnak megfelelően él. Napjaikat a várakozás tölti ki, szüntelenül kémlelik a látóhatárt, mikor bukkan elő az ellenség az északi pusztából. Az órák, napok, hónapok számolatlanul múlnak, s ezzel együtt lassan felmorzsolódik a józan értelem is. Dino Buzzati regényének filmfeldolgozása neves szereplőgárdával, klasszikus magyar szinkronnal és Ennio Morricone restaurált kísérőzenéjével – bár nem egy pörgős akciófilm – maradandó filmélményt nyújt. 

Egy nézői vélemény: 

„A Tatárpuszta regényként elképesztően jó. Az én értelmezésemben a felnőtté válást mutatja be, de több értelmezési rétege mást is megenged. Először a regényt olvastam, majd kíváncsiságból megnéztem a filmet. A regény eszközei megengednek olyan fogásokat, amit a film nem képes visszaadni. A regénynek nincs cselekménye (illetve minimális), évtizedeket mesél el, ahogyan egyre fásultabb és fásultabb lesz Drogo. Drogo fejével gondolkodás, érzelmei, belső világának alakulása – a regény ezt jobban tudja ábrázolni.” 

Tatárpuszta, háborús filmdráma, M5, 21.40. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában