Magyar Arany Érdemkereszt

2024.08.27. 18:00

Állami kitüntetésben részesült a dombóvári muzsikus

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át augusztus 20. alkalmából Fenyvesi Béla. A dombóvári muzsikus az idén ötvenéves Szélkiáltó Együttes alapítótagja.

Révészné Hanol Erzsébet

Az idén ötvenéves Szélkiáltó Együttes alapítótagja Fenyvesi Béla

Forrás: Szelkialto.hu

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dombóvár szülötte, Fenyvesi Béla zeneszerző, előadóművész, a Szélkiáltó Együttes alapító tagja. Az elismerést augusztus 20. alkalmából Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen.

Az idén ötvenéves Szélkiáltó Együttes alapítótagja Fenyvesi Béla
Az idén ötvenéves Szélkiáltó Együttes alapítótagja Fenyvesi Béla
Forrás: Szelkialto.hu

Ötvenéves a Szélkiáltó Együttes

Fenyvesi Béla 1983., vagyis a Szélkiáltó Együttes Ki mit tud?-on elért sikere óta Pécsen él, ám ahogy korábban lapunknak fogalmazott: minden Dombóváron dőlt el, így a zenei pálya is. Az Ének-Zenei Általános Iskolába járt, ahol Keresztury Erika volt az első énektanára, valamint zongorázni és fuvolázni tanult ez idő alatt. Első gitárja anyai nagyapjának köszönhetően került a kezébe.

Tagja volt az 1972-ben alapított Kapos Kórusnak, és belépett a Bodai József által vezetett Kapos Táncegyüttesbe is, ahol szintén gyakorta játszott együtt a zenekarral. Mindezek mellett a Dombóvári Művelődési Otthonban dolgozott mint népművelő, sőt 1981-ben még éneket is tanított a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, ahol akkor éppen nem volt énektanár.

A Dombóvár Díszpolgára címet 2013-ban kapta meg. A Szélkiáltó Együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola első éves magyar-ének szakos hallgatóiból. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik akusztikus hangszerekkel kísérve, a saját maguk által írt zenére. A pécsi önkormányzat 1999-ben Pro Communitate díjjal ismerte el az együttest. 2000-ben megkapták a Kígyós Sándor-díjat, 2004-ben a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjjal tüntették ki a Szélkiáltót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában