Állandó tárlat

2 órája

Decsi-Kiss János úton a nádi világ felé

Decsi-Kiss Jánosnak állandó tárlata van a decsi Faluházban. Most tíz új alkotással bővült a kiállítás. Hordozható, textilre nyomtatott művekkel. S máris a még újabb ötletei foglalkoztatják az alkotót. A nádi világ.

Wessely Gábor

Decsi-Kiss János: a kép és ami mögötte van (A szerző fotója)

Alkotni, a földi lét határáig. Ha valaki valamit hivatásszerűen, nagy odaadással, örömmel, szakértelemmel csinál, akkor azzal szeretne foglalkozni egy életen át. Ezért nem is olyan meglepő Decsi-Kiss János reakciója. A kérdés így szólt: Meddig bővítgeti még a tárlatát? A válasz pedig így: Mindhalálig.

Decsi-Kiss János (A szerző fotója)

Képek szülte mondat

Tavaly állandó kiállítása nyílt a képzőművésznek a decsi Faluházban. Pontosabban a hely állandó, de az anyag változó, bővülő. A közelmúltban tíz új kompozíciót helyeztek még el a teremben. Ehhez Heberling Tibor polgármester is gratulált a 75 éves, még mindig aktív alkotónak.

Decsi-Kiss János pályája több periódusra bontható. Elsősorban a textilképeiről ismerik (kötél, zsákvászon, fagolyó, fakarika és más anyagok „alkatrészek” felhasználásával születő, kollázsszerű munkák), de volt grafikusi és festői korszaka is. Mostanában textilre nyomtatott kompozíciókat készít, melyek zászlószerű, hordozható, mobil művek. Molinók. Fotótechnikai effektusokkal kifejezett, tárgyiasuló gondolatok. Társasjátékra is alkalmasak. Már több felnőtt- és gyermekközösségbe elvitte őket. Egyet-egyet megfognak a résztvevők, körbe állnak, és ki-ki mosd egy-egy jellemző szót a vele szemben állónál lévő képről. E szavakból aztán meglepő mondat kerekedhet ki, a hely hangulatától függően. Más egy tornateremben, más egy kémiaszertárban, és más egy öregotthonban. Ugyanazokról a művekről.

Alkotássá váló nádszál

A molinóművészetből már kihozta az alkotó, amit lehetett. Új ciklushatárhoz érkezett. Ez pedig a nádi világ lesz. Gondolatban már a nádszálakból, szárdarabokból, nádszövetekből összeállítható kompozíciókon töpreng. S vélhetően ezek közül is kerül majd néhány a faluházi tárlat anyagába.

A Magyar Kultúra Lovagja

Decsi-Kiss János 1949-ben született Decsen. Tanári diplomát szerzett, de újságíróként dolgozott pályája kezdetén, a hetvenes-nyolcvanas években. Aztán létrehozta és 25 éven át működtette a szálkai ifjúsági művésztelepet. Lévén maga is előadó- és képzőművész nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel végezte azt a munkát. Később visszaköltözött szülőfalujába, ahol tavaly állandó tárlatot rendezhetett be munkáiból. Alkotói és kultúraszervezői tevékenységéért megkapta többek között A Csányi-emlékplakettet, a Babits-díjat, „A Tolna megyei művészetért” plakettet, a Tolna megyei Prima-díjat, valamint A Magyar Kultúra Lovagja és Szálka díszpolgára címet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában