Kiállítás

2024.09.17. 11:25

Egy fürt Szekszárd a Babitsban

Egy fürt Szekszárd címmel alkotóművészeti kiállítás nyílt hétfőn, késő délután a Babits Kulturális Központ márványtermében.

Szepesi László

A megnyitón Berlinger Attila polgármester mondott köszöntőt (a szerző fotója)

Van itt csuhéból készült kosár, szőlőfürttel díszített faragott tojás, gyöngyékszer, fafaragás, gyönyörű kerámia, hímzés, tűzzománc, patchwork, meg a népi hangszerkészítés több remeke, a terem hosszában pedig félszáz kép, festmény, fotó, borral festett vinorell. 

A szüreti hagyományok jegyében rendezett tárlat megnyitója a Szekszárdi Liszt Ferenc zeneiskola tanulói, és tanáruk, Mihálovics Zsolt vezette Bogyiszlói Zenekar rövid koncertjével kezdődött. Ezt követte Berlinger Attila polgármester köszöntője. Elmondta, kicsit magáénak is érzi a kiállítást, mert, bár már másutt dolgozik, lélekben mindig kötődni fog ehhez a házhoz

Beszélt arról, hogy 2 éve indult kezdeményezésük, amelyben a szekszárdi és Szekszárd környéki művészeket kérték fel egy olyan csoportos kiállítás megvalósítása, ahol a máshol még nem bemutatott alkotások témája a szőlő, a bor, a szüret, és a szekszárdi dombvidék. Akkor, az első alkalommal tizenheten, tavaly harmincan, idén pedig már harmincheten hozták el alkotásaikat. Közül többen a Bárka Művészeti Szalon, a Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület, meg a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. A kiállítás kapcsolódik a hamarosan kezdődő szüreti fesztivál rendezvényeihez, amely, hozzátette, bízik abban, hogy a mostaninál sokkal kedvezőbb időjárási körülmények között valósul majd meg. 

Lönhard Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon elnöke nyitóbeszédében felidézte az itteni borvidék, az itt élő emberek szokásait, hagyományait, melyeket tükröz ez a tárlat is.  A borkészítés és a képzőművészet kapcsolatát fejtegetve pedig elmondta, a kultúra a latin colere szóból származik, amely mezőgazdasági tevékenységet jelentett. A kiállítás október közepéig tekinthető meg.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában