Néprajz

2024.09.08. 11:30

Nemcsak őrzik, tovább is adják értékes néphagyományaikat a bogyiszlóiak

Prof. dr. Andrásfalvy Bertalan bogyiszlói gyűjtéseit bemutató tárlat nyílt szombaton a faluban, ahol Paprikanapot is rendeztek a hétvégén.

Révészné Hanol Erzsébet

„Jövőnk gyökerei” Bogyiszlón címmel rendeztek néprajzi programot szombaton a településen. Dr. Varga Anna néprajzkutató és a „Gyermekekért, Bogyiszlóért” Alapítvány szervezésében érkezett a faluba a prof. dr. Andrásfalvy Bertalan népművészeti kutatásait bemutató tárlat Bogyiszlót középpontba állító részlete. Életképek az ötvenes évekből, a halászatot, a háztáji gazdálkodást megörökítő fotók, a zene és a tánc által áthatott mindennapokat bemutató felvételek láthatóak a táblákon. Emellett Andrásfalvy Bertalan életéről, munkásságáról is olvashatnak az érdeklődők.

Bogyiszlón nemcsak emlékként őrzik, éltetik is a zenés-táncos hagyományokat
Bogyiszlón nemcsak emlékként őrzik, éltetik is a zenés-táncos hagyományokat
Fotó: Mártonfai Dénes

Korunk egyik legmeghatározóbb néprajzkutatója

Dr. Varga Anna köszöntőjében kiemelte, hogy Andrásfalvy tanár úr korunk egyik legmeghatározóbb néprajzkutatója, aki közel kétszáz településen végzett gyűjtéseket. A Bogyiszlón látható tárlat abból az átfogó kiállításból merít, amelyet 2021-ben a kilencvenedik születésnapjára állítottak össze. Tóth István polgármester arról beszélt, hogy a vizek által határolt községben olyan sajátos kultúra alakult ki, amelyet nemcsak megőrizni, hanem továbbadni is lényeges.

Ennek jelentőségét emelte ki Boda Zoltán, a „Gyermekekért, Bogyiszlóért” Alapítvány elnöke is. Mint mondta, a falu óvodájában és iskolájában is hangsúlyos a hagyományőrzés. Továbbá köszönetét fejezte ki dr. Varga Annának, amiért elhozta Bogyiszlóra a kiállítást, és Andrásfalvy tanár úrnak is, hiszen az ő gyűjtései révén kaphat képet a ma generációja is a település évtizedekkel ez előtti állapotáról.

– Berci bácsi óriási tudással bír, diák, felnőtt, idős egyaránt felnéz rá – mondta Andásfalvy Bertalanról Burján István, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának osztályvezetője. Az etnográfus, főmuzeológus ugyanakkor úgy látja, szinte lehetetlen egyetlen nagy, átfogó tárlattal bemutatni a tanár úr munkásságát, mivel az annyira szerteágazó.

Paprikanapot is rendeztek

A megnyitón a Bogyiszlói Zenekar muzsikált, illetve a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület csoportjai táncoltak, felelevenítve az 1958-as és az 1976-os gyűjtések lépésanyagát. Huszárikné Böröcz Zsófia, az egyesület vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte Szabadi Mihály, Csokonai- és Bessenyei-díjas koreográfus szerepét, hiszen neki is köszönhető, hogy ezek a gyűjtött lépések a mai táncosok lábán is ott lehetnek.

A kiállítás megnyitót követően dr. habil Varga Sándor tartott előadást „Andrásfalvy Bertalan és a magyar néptánckutatás hőskora” címmel. A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület táncosai pedig a délutáni programban is felléptek, a néprajzi program ugyanis egybe esett a falu egy másik jellegzetességét középpontba állító Színes, ízes bogyiszlói paprikanappal. Az iskolaudvaron felállított színpadon műsort adott még Kovács Gergő énekes, Fresh Andi, illetve a Cimbaliband. A napot utcabál zárta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában