Szekszárdi Szüreti Napok

2 órája

Vasárnap is kiváló programok voltak a borünnepen

Vasárnap délután nagyszerűen folytatódott a Szekszárdi Szüreti Napok programsora.

Szepesi László

A vármegyeháza udvarán egy sátorbábszínház, a Fabula Bábszínház szórakoztatta három órán át a szüreti napok legifjabb látogatóit és a velük tartó gyerekes szülőket. Mellettük, a majd kétszáz éve ültetett tiszafák alatt, a Fürtöcske gyermekfoglalkoztatóban pedig főleg a szürettel kapcsolatos emléktárgyakat készítettek a gyerekek. A vármegyeháza kertjében, a Virgonckodó játszóparkban hat óráig arcfestés, lufihajtogatás és sok fajáték jelentett hasznos időtöltést a fiatal korosztálynak.

A frissen megválasztott táncospár
Fotó: Kiss Albert

A Béla király téren felállított színpadon az ország sok részét megjárt, sőt Szlovákiában is sikeresen szerepelt minidisco, a Brandnyúl és barátai szórakoztatták, és meg is mozgatták a résztvevőket. Énekeltek, közben táncoltak, igazán a szüreti napokhoz illő hangulatban. 

Délután háromkor kezdődött a Tücsök Zenés Színpad szólistáinak koncertje. Ők régi és új, külföldi és magyar slágereket, musicalek, zenés darabok részeit adták elő, s hogy sikerük volt, bizonyította, hogy gyakorta zenéjükre tapsoltak a nézők.

Fél ötkor kezdődött a Seniorenorkest „Wedertklank” Walkenswaard műsora. A majd fél évszázad óta együtt zenélő huszonöt muzsikus főleg fúvós számokat játszott, indulókat, polkát, tangót, s könnyed dalokat. 

Estefelé is zenével folytatódott a Béla király téri színpad műsora. A több híres slágert is szerző Beatles rajongó, August Bário, és három társa pompás koncertet adott. 
Este kilenckor az ő hangversenyüket követi az R-GO koncert, ahol Szikora Róbert, a csikidam stílus magyarországi megteremtője minden bizonnyal sikerrel fogja szórakoztatni a nézőket, hiszen eddig minden egyes koncertjükön teltház volt. Legutóbb az arénában, mikor 40 éves jubileumukat ünnepelték, úgymond, a csilláron is lógtak az emberek. 

Ezzel ér véget a Szekszárdi Szüreti Napok programjainak sora, amely, ha a kapcsolódó kiállításokat is számítjuk, hétfőn kezdődött. Vasárnap este véget ér, és túlzás nélkül lehet mondani, hogy ez az egyik kiemelkedően sikeres, vagy inkább a legsikeresebb ilyen szüreti ünnep volt Szekszárdon. Ezt valamelyest okozhatta a kedvező időjárás is, de legfontosabb a rendezők, szervezők, a Babits Kulturális Központ dolgozóinak szerepe, akik szívüket, lelküket és rengeteg munkájukat adták, hogy sikeres legyen a nagyszabású produkció.

A sikerhez hozzájárult, és a sikert minden bizonnyal élvezte is a pavilonokban harminc szekszárdi borász, borászat, és egy pezsgős cég, meg az igazságügyi palotasor mellé, az ízek utcájába kitelepült négy szekszárdi étterem, s az is, hogy a vármegyeháza udvarán, több évi szünet után, délutánonként a borkút is működött.

Visszatekintve még a szombatra, délután az új borrendi tagok megválasztását követően kezdődött a Tolna vármegyei táncegyüttesek találkozója. Tíz együttes kétszázötven táncosa és 6 zenekar mutatkozott be a színpadon, ekkor került sor a szüret táncos párjának megválasztására is. Végh Liliána Lolita és Farkas Patrik, a decsi Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncosai azok, akik már biztos, hogy ott lesznek jövőre a 2025 évi Szekszárdi Szüreti Napok felvonulásán, ugyanis hagyomány, hogy ott a bíró és bíróné, illetve a jegyző, s a most megválasztott táncospár vezeti a menetet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában