Kultúra

5 órája

Csík János távozik a Csík Zenekarból – végleg lezárul egy korszak

A Csík Zenekar alapítója és névadója 36 év után úgy döntött, hogy visszavonul a zenekar mindennapi munkájától. Csík János távozik, a döntés szomorú, de szükséges volt. Az eset kapcsán a vármegyében élő és alkotó zenészeket, pályatársakat kérdeztük, akik személyesen is ismerik a Kossuth-díjas zenészt és prímást.

Balogh Éva

Csík János a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese (Fotó: MW)

Fotó: Bús Csaba

Csík János távozik az általa közel négy évtizede megalapított zenekartól. A döntése azonban most fájdalmas, de szükségszerű volt: János számot vetett fizikai teljesítőképességével, és úgy látta, hogy az évi több tízezer kilométeres utazást, a százas nagyságrendű fellépést már nem tudja vállalni. Az intenzív munka, amely a Csík Zenekar sikerének alapja, meghaladta az erőforrásait.

Csík János távozik
Csík János távozik – ledöbbent a hazai közönség Fotó: facebook/Csík Zenekar

János szavai szerint: „Nem én vagyok a Csík Zenekar. Alapító vagyok, tag és prímás, de az, ami harminchat év alatt létrejött, felépült, az az egész csapatot jelenti. Nyugodt vagyok: a Csík Zenekar továbbra is Csík Zenekar marad. Egy percig sem volt kérdés számomra: vigyék tovább a nevet is, és mindazt, ami ehhez a fantasztikus csapathoz kapcsolódik.”

Nehéz szívvel, de megérteni és elfogadni

A zenekar tagjai – Szabó Attila, Bartók József, Majorosi Marianna, Barcza Zsolt, Makó Péter, Kunos Tamás – mindannyian megható szavakkal búcsúztak Jánostól, miközben biztosították, hogy a zenekar folytatni fogja a megkezdett utat. „Jani harminc éven át állt mellettem a színpadon, és nehéz lesz nélküle, de hiszem, hogy meg tudjuk őrizni a zenekar egyedi hangját” – mondta Szabó Attila. Kunos Tamás, a másik alapító tag, hozzátette: „Erős barátság hozta létre a Csík Zenekart, amelyben több időt töltöttünk együtt, mint a családunkkal. Jani nagyon fog hiányozni, de el kellett fogadnunk a döntését. Megyünk tovább.”

Az új tag, Gál Tibor – aki korábban a Felszállott a Páva műsorában Az év legjobb férfihangja díját kapta – már hónapok óta a zenekarral próbál, és készen áll arra, hogy prímásként is betöltsön egy fontos szerepet. „Amikor először elhívtak helyettesíteni, még nem tudtam, hogy valójában egy castingon vagyok. Örülök, hogy jók a visszajelzések, és hogy a csapat befogadott” – mondta Tibor.

Csík János távozik- pályatársai Tolnában is reagáltak 

A változásokat más zenésztársak is figyelemmel kísérik. Tolnában több ismert pályatárs él és dolgozik, akiknek munkássága több ponton is találkozik a Csík zenekarral. A Junior Prima Díjas, alsónyéki népi énekes, Zsikó Zsuzsanna így vélekedett: „Mint gyakorló zenész és pedagógus át tudom érezni János döntésének nehézségét és szükségességét. Ismerem ennek az életnek a szép oldalát, de az árnyoldalait, a fárasztó koncertturnékat és utazásokat, a család nélkülözését. Azt gondolom, egy nagyon nehéz döntés volt ez János részéről, amit fájó szívvel hozott meg. De az, hogy olyan dalok, amelyek eddig archívumokban pihentek, János munkásságának köszönhetően újra életre keltek, példaértékű. Az egyik szemünk sír, a másik nevet.” 

Pomsár Tamás operatőr és vágó, aki kollégájával, Szűcs Istvánnal négy projektben dolgozott együtt a Csík Zenekarral, ezt mondta: „Nagy dolog volt olyan élő legendákkal együtt dolgozni, mint a Csík Zenekar zenészei, köztük János. Három éve kezdődött a közös munkánk, ez idő alatt három videóklippet és egy Nagykoncertet forgattunk a zenekarnak. A szakmai kérdésekben Kunos Tamással tartottuk a kapcsolatot, Jánossal személyesen nem beszéltem soha. Számomra csöndes, szerény, a zene iránt feltétlen alázattal lévő ember benyomását keltette.” 

A témában több olyan zenészt is megszólaltatunk a következő napokban, akik szorosan együttműködtek a Csík Zenekarral az évek során. Ilyen a Csurgó- vagy éppen a Zsikó Zenekar. A következő cikkből az is kiderül, hol lép színpadra a Csík Zenekar a Szekszárdhoz legközelebb eső városokban, a jelenlegi felállásban, Csík Jánossal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában