„Tükör által homályosan”

2 órája

Csorba Károly fotóin suhannak, repülnek a táncosok

Szinte szó szerint mozognak a táncosok a hőgyészi kiállítás felvételein. Csorba Károly a különleges, légies fotók készítője. Budapesten és Kalaznón él, kertészmérnökként vett fényképezőgépet a kezébe, s azóta számos tárlaton mutatkozott be.

Szeri Árpád

Csorba Károly keze ügyében már évtizedek óta ott van a fényképezőgép. Kezdetben főképpen a természet, a táj vonzotta és ihlette meg. Azután 2012-ben közeli kapcsolatba került a tánc fotózásával. Ugyanekkor ismerkedett meg  a Magyar Mozdulatművészeti Társulattal

Csorba Károly
Csorba Károly (bal oldalon), a közönség és a különleges hangulatot árasztó fotók a tárlaton
Fotó: Beküldött fotó

Csorba Károly első zsengéi

Ennek a kapcsolatnak köszönhetően számos kiváló felvételt készített. A következő évben már több fotójával gazdagította a Mozdulatművészet 100+ című tárlatot.

– Ez a kiállítás a magyar mozdulatművészet létrejöttének száz éves évfordulója alkalmából nyílt meg – mondta el lapunknak. – Az alkotásokat száz esztendő archív és kortárs fotóanyagából válogatták össze. Meghatározó volt számomra Fenyves Márk orkesztész és Pálosi István táncművész támogatása, így ezt követően is számos pályázaton sikeresen vettem részt tánc témájú képeimmel.

Ennek a folyamatos és eredményes jelenlétnek köszönhetően ismerkedett meg Eifert János fotóművésszel és csakhamar a Mester  tanítványa lett. Sok közös kiállítási lehetőséget, de mindenekelőtt komoly szakmai képzést kapott tőle. Így Csorba Károly hamarosan már a Nemzeti Táncszínház fotósainak táborát gyarapította.

Mindez kiváltképp figyelemre méltó pályafutás – és elismerés –, ha tudjuk, hogy Csorba Károly eredetileg nem fotós, hanem kertészmérnök. Budapesten és Kalaznón él. A Tolna vármegyei településen felújított egy régi sváb házat, amely egykor helyi kötődésű felesége családjának tulajdona volt. Az épület nemcsak lakóház, hanem az ottani Johann Lux Stallgalerie és kulturális rendezvényei révén különleges művészeti találkozóhely is.

Mozdulatok és ezerféle rezdülések

 A fentiek ismeretében kijelenthető, hogy Csorba Károly hazahozza vármegyénk határain túl készített felvételeit. Így történt ez a Hőgyészi Művelődési Ház galériájában a múlt hónap végén is. Ekkor nyílt meg ezen a helyszínen a „Tükör által homályosan” című kiállítás és tegyük hozzá: kísérőként két másik, ugyancsak saját összeállítással együtt. A közönséget Biróné Csöglei Gabriella intézményvezető köszöntötte, a méltatást Márton Emília, a könyvtár vezetője tartotta. A törzsanyag zöme a Nemzeti Táncszínház bemutatóiba enged betekintést. Ezen felvételek révén a műfaj megannyi ágazata, széles színképe tárul a közönség elé, a néptánctól a kortárs táncig, a balettől a flamencóig.

– Úgy érzem, hogy a mozdulatok ezerféle rezdülését nemcsak a tűpontos felvételekkel lehet visszaadni! – utalt a tárlaton megtekinthető, lírai hangulatú, ám éppen ezen okból módfelett megkapó alkotásaira. – Az elmosódott képek, torzók nekem néha így többet mondanak el a tánc lényegéről, mint a klasszikus stílusú fotók.

Ezt nyugtázhatják a látogatók is, mégpedig október 18-ig, eddig a napig pörögnek, forognak, suhannak, röppennek és szárnyalnak a galériában a felvételeken megelevenedő táncosok.   

Márton Emília könyvtárvezető megnyitója

Köszönöm szépen a felkérést, amire nem lehetett nemet mondani, hiszen egy olyan alkotónak állunk a megnyitóján, aki nagyon kedves a szívemnek, feleségével együtt. Azt hiszem mondhatom – ahogy Önök közül is jónéhányan –, ők a barátaim.

Csorba Károly 1954-ben Apostagon született, Budapesten és Kalaznón él. Régóta fotóz, de képeivel csak 2009-ben jelent meg először a nyilvánosság előtt. Kertészmérnöki végzettsége és vidéki kötődése miatt elsősorban a természet, a táj, a kertek, a nemzeti parkok és a népi építészet érdekli. Kezdeti fotós eredményeit is ezen a területen érte el.

Egy ausztrál-magyar fotópályázaton a 3. helyezést nyerte el, így fotói nem csak itthon, hanem Ausztráliában is láthatók voltak, majd ezek a fotók igényes kiadású fotóalbumokba kerültek, melyek a hőgyészi könyvtárból is kölcsönözhetőek voltak, mígnem valakinek annyira megtetszettek, hogy többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza azokat a mai napig. Kedves Karcsi, ez is az elismerés egyik formája!

Első önálló fotókiállítását Finnországról készítette, ahova családi kötődés miatt jár sokat, és az ott szerzett élményekből születtek az északi témájú önálló kiállításai, melyek anno láthatóak voltak a könyvtárban.

Kalaznón felújítottak egy régi sváb házat, amely egykor kedves felesége családjának tulajdona volt. Itt Istállógalériát nyitottak, ahol a mai napig nívósabbnál nívósabb kulturális rendezvényeket tartanak.

A Magyarországi Németek Kulturális Központja évente szervez fotópályázatot „sváb” témakörben. Több kalaznói képe kiállításra került, többször beválogatták az éves naptáraikba, és idővel a zsűri tagja lett. Ha emlékezetem nem csal itt, a Művelődési Házban is látható volt már egy Blickpunkt kiállítás.

2010-ben csatlakozott a budapesti APS Stúdió csapatához, ahol sok szakmai segítséget kapott Baán Katalin és Abonyi Maya fotóművészektől. Rendszeresen részt vesz a közös kiállításaikon. Nem voltam rest előkeresni a munkanaplóimat és megszámolni: 16 kiállításuk volt már látható az elmúlt 12 évben a hőgyészi könyvtárban.

Szóval sok-sok közös munka, szép emlék, sikeres kiállítás, vicces pillanat, de egyvalami mégis hiányzott ez idáig a repertoárból. Kedves Karcsi, soha nem szerveztem Neked megnyitót a könyvtárban. Remélem, most egy kicsit kárpótollak. 

Jó érzéssel állok itt. 

Egyrészt, mert a kiállításodhoz, a nagyméretű képeidhez megtaláltad a legalkalmasabb teret: a Hőgyészi Művelődési Házat, ami szerintem Tolna vármegye egyik legszebb művelődési intézménye. Benne Biróné Csöglei Gabriella vezetésével egy nagyon lelkes csapat, akiknek szívből gratulálok.
Másrészt az is jó érzés, hogy ez a kiállítás is nagyon szép kapocs a könyvtár és a művelődési ház intézménye között, és ennek apropóján most elmondhatom, hogy nagyon gyakran hasonlítgatják a két intézményt egymással, pedig nem lehet, nem szabad. Mindegyiknek megvan a maga fő profilja, küldetése, eszköztára. Mindegyik megléte egy közösség hosszútávú befektetése a jövőjét illetően. 

Szóval, kedves Karcsi, jó helyen vagy, jó helyen vagyunk mindannyian!  És nagyon jó helyen van a mai a „Tükör által homályosan” című kiállításod, a táncos fotóiddal kiegészítve! Merthogy – kedves közönség – eredetileg egy kiállítási anyag volt betervezve, de a tér adta lehetőségek megihlették Karcsit, így három lett az egyben a végeredmény, mert a falakra került még két kiállítás. Egyik a Mozdulatművészek Babits est című kiállítás, a másik a Kalaznói repülés. Igazi összművészeti produktum, melyben találkozik a fotó-, a táncművészet és a Babits verseknek köszönhetően az irodalom. És hát a zene is jelen van a Hangszerelem Zenestúdió közvetítésével. Ha igaz, hogy a művészet segít elviselni az élet terhét és a hétköznapokból menekülési lehetőséget ad, akkor most igazán nem lehet panaszra okunk. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában