Bulvár-celeb

2 órája

Van kutyája? Esélyes, hogy tovább fog élni az átlagnál

A kutyatartás megdöbbentő hatással bír a fizikai és mentális egészségre, ráadásul a társas kapcsolatokat is erősíti.

MW

A kutyájukkal jó kapcsolatot ápoló gazdik hosszabb életűek

Forrás: Shutterstock

A tanulmányok szerint a kutyát tartók életében hosszú távon alacsonyabb a halálozási kockázat. Egy minden részletre kiterjedő kutatás azokat a hetven év alatt közzétett bizonyítékokat gyűjtötte össze, amelyek közel 4 millió egyedi orvosi esetet érintettek. 

A szakemberek megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik kutyát tartottak, 24 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt kutyájuk.

eb
A gazdik a mentális egészségüket is támogatják a kutyatartással
Forrás:  Shutterstock

A kutyatartás összefügg a fokozott fizikai aktivitással, ami csökkenti a vérnyomást, és segít mérsékelni a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

A felülvizsgálat megállapította, hogy azoknál a gazdiknál, akiknek korábban a szívükkel kapcsolatos egészségügyi problémáik voltak (pl. szívroham), a kutyával való együttélés 35 százalékkal csökkentette a halálozás későbbi kockázatát, szemben azokkal, akiknek ugyanilyen előzményeik voltak, de nem volt négylábú házikedvencük.

Fotó: Gladskikh Tatiana / Forrás:  Shutterstock

Egy másik, nemrégiben készült brit tanulmány szerint a felnőtt kutyatulajdonosok majdnem négyszer nagyobb valószínűséggel teljesítik a napi fizikai aktivitási célokat, mint a nem kutyatulajdonosok. A kutyás háztartásokban élő gyermekek is aktívabbak, és több rögtönzött játékban vettek részt, mint azok, akiknek a családjában nem volt eb.

A szabadból bevitt szennyeződések és mikrobák jelenléte erősítheti az immunrendszert, így kevesebb antibiotikum alkalmazására lehet szükség a kutyákkal együtt felnövő kisgyermekeknél, de a felnőtteknél is

– magyarázta Tania Signal, az Egészségügyi, Orvosi és Alkalmazott Tudományok Iskola pszichológia professzora a ScienceAlert tudományos portálnak.

A kutyasétáltatás remek mozgási lehetőség
Forrás:  Shutterstock

Kockázatok és pozitív mellékhatások

Tény azonban, hogy a kutyatartás kockázatokkal is jár.  A házikedvencek tulajdonosai számára az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az allergia. A kutyák nyála, vizelete és a korpa (az általuk leválasztott bőrsejtek) allergiás reakciókat válthat ki, amelyek a szemviszketéstől és orrfolyástól kezdve a légzési nehézségekig számos tünetet okozhatnak.

Egészségügyi előnyökből azonban szerencsére több van: számos gazdi számolt be arról, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, ha együtt alszik a kutyájával. Az érzelmi előnyök ráadásul felülírják az ezzel járó esetleges kellemetlenségeket. A megfelelő állatorvosi ellátás és a higiénia azonban elengedhetetlenek a kockázatok minimalizálásához.

kutya
A testi közelség jó hatással van a gazdikra
Forrás:  Shutterstock

Társként a kutyák jelentős érzelmi támogatást nyújthatnak, segítve a szorongás, a depresszió és a poszttraumás stressz tüneteinek enyhítését. Jelenlétük vigaszt és céltudatosságot nyújthat a mentális egészségügyi kihívásokkal küzdő egyéneknek – mutatott rá Tania Signal.

A professzor kiemelte, hogy a kutyafuttatóban az állatok megkönnyíthetik a beszélgetések kialakulását idegenekkel, a társas interakciók pedig elősegíthetik a közösséghez tartozás érzését.

A kutyasétáltatás emellett értékes stratégia lehet az idősebb felnőttek számára az elmagányosodás ellen, ugyanis ösztönzi a szomszédokkal való társas érintkezést, miközben megakadályozza a fizikai aktivitás csökkenését is – írja cikkében az Origo. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!