Múzeumok Őszi Fesztiválja

2 órája

Jóga a múzeumban – soha rosszabbul ne induljon a szombat! (galéria)

Szombat reggel egy rendhagyó program várták az érdeklődőket a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban, ahol a „Múzeumok Őszi Fesztiválja” keretében nemcsak a történelem került előtérbe, hanem a test és a lélek harmóniája is. Jóga a múzeumban? Ki gondolta volna! A hagyományos múzeumi séták helyett a test és a lélek harmonizálására is lehetőség nyílt együtt, a művészet, konyhaművészet és a jóga különleges összhangban működtek ezen a rendhagyó eseményen.

Balogh Éva

Szombaton reggel kilenckor a Wosinsky Mór Múzeumba általában hardcore kultúrlovagok néznek be egy korai tárlatvezetésre. Ám ezen a reggelen még ők is meglepődtek volna, ha látják, hogy szőnyeggel és edzőcipőben, kényelmes sportruhát viselő hölgyek és urak gyülekeznek a múzeum könyvtártermében. Manapság persze nehéz igazán meglepődni, hiszen 2024-ben a múzeum már nem csak a múlt őrzője – sokkal több annál. Ha egy intézmény kilép a komfortzónájából, az mindig izgalmas, és ez a szombat pontosan egy ilyen alkalom volt. Ahogy mondják: az igazi kalandok a megszokott kereteken túl kezdődnek. Jóga a múzeumban? Miért is ne!

Jóga_Mk_0006
Jóga a múzeumban – újragondolt programok a megszokott helyszíneken
Fotó: Makovics Kornél

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében nemcsak a történelem kerül előtérbe, hanem a test és a lélek harmóniája is. Az eseményt Halasi Ivett, a múzeum közönségkapcsolat szervezője, így jellemezte: „Ez a fesztivál arról szól, hogy egy egészen más arcát mutassuk meg a múzeumoknak. A gasztronómia és a jóga remekül illeszkedik ehhez a tematikához.” Bár elsőre szokatlannak tűnhet, hogy a kiállítóterekben jógáznak, Ivett szerint éppen ez a lényeg: „Olyan embereket akarunk megszólítani, akik eddig talán nem jártak a múzeumban, de most eljönnek, és kipróbálnak valami újat. A célunk az, hogy közelebb hozzuk őket a kultúrához, akár a művészeteken, akár olyan élmények révén, mint a jóga vagy a gasztronómia. Reméljük, hogy a múzeum egy olyan közösségi térré válik, ahová mindig szívesen térnek vissza.”

Hatha jóga a múzeumban- első a stressz kezelésében

A reggeli program lelket-testet frissítő, beindító attrakciója Istvánkovics Ildikó, a Shanti Jóga Stúdió vezetőjének órája volt, aki egy 60 perces hatha jóga órát tartott a résztvevőknek. A hatha jóga, amely minden jógairányzat alapja, könnyen befogadható, relaxáló gyakorlatokat kínál. Ildikó szerint a legfontosabb, hogy „akárhol is vagy, a lényeg az, hogy megérkezz fejben is, és engedd el a stresszt.” Hozzátette: „Sok tanítványomon látom, hogy nehéz kikapcsolódni, de ha rendszeresen jönnek, képesek elengedni a feszültséget. Akár a múzeumban vagyunk, akár a jógateremben.” A rendhagyó múzemi órán új arcok is feltűntek, amit Ildikó külön örömmel fogadott: „Pár résztvevőt már láttam a városban, de nálam még nem jártak. Nagyon örülök, hogy eljöttek, és bízom benne, hogy visszatérnek majd.”

Diétás kóstoló – reform ételekkel

A jógaóra után a résztvevők egy finom reformgasztronómiai kóstolón vehettek részt. Radványi Petra interaktív előadásában bemutatta, hogyan illeszthetjük be a diétás étrendbe az egyedi, egészséges ételeket. Petra nem érkezett üres kézzel: tápiókagyöngyös pudingot hozott, szekszárdi szőlőmártással, de előtte belekóstolhattak a zöldséges-húsos fasírtba és két különleges mártogatósba is a résztvevők. A lényeg, hogy kis odafigyeléssel mi is kitolhatjuk a gasztro határainkat. Bár nem egyszerű elrugaszkodni az évtizedes fűszerezéstől és a családi receptektől, ízvilágtól, de a zöldségek, reform alapanyagok sokkal többet is nyújtani képesek, mint elsőre gondolnánk. Kis vagányság és kísérletező kedv nem árthat meg a konyhában sem. Petra hasznos tippeket hozott arról, hogyan tudunk odafigyelni a táplálkozásunkra anélkül, hogy lemondanánk az ízletes fogásokról. 

Új irányok a múzeumban

Halasi Ivett így összegezte a rendezvényt: „Ez az út, amit szeretnénk követni. Új dolgokat próbálunk ki, és bízunk abban, hogy minél több ember kapcsolódik be a programjainkba. Próbálkozunk, kísérletezünk, miközben hiszünk abban, hogy idővel ezek a kezdeményezések kiforrják magukat. Az idő eddig bennünket igazolt.”– teszi hozzá Ivett bizakodó mosollyal. Amíg tehát kreatív és elhivatott emberek kezében van az intézmények sorsa, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük és használjuk ki a mindig adódó alkalmakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában