Magyar Menyasszony

2 órája

Minden, amit a házasságokról tudni érdemes (galéria)

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen október 17-ig megtekinthető Szekszárdon a Wosinsky Mór Múzeumbanis a Magyar Menyasszony tablókiállítás. A fantasztikus tárlat az elmúlt ötszáz év magyar házasodási szokásait és hagyományait mutatja be. A Magyar Menyasszony kiállítás az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” programsorozat részeként érkezett Szekszárdra, a Magyar Nemzeti Múzeum sikert aratott kiállításából egy részletet bemutatva.

Farkas Eszter

Fotó: Retkes Tamás

A programsorozat, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogat, Magyarország európai jelenlétének és uniós tagságának ünneplésére jött létre. Július 1-jén Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és ennek alkalmából egy féléves kulturális turné indult el. A turné célja, hogy kulturális és történelmi örökségeinket, hagyományainkat országszerte bemutassa, emellett kiemelje mindazokat az értékeket, amelyekre Magyarország méltán lehet büszke. A programsorozat során hangsúlyosan megjelennek a magyar hozzájárulások Európa és az Unió kulturális, innovációs, sport- és gasztronómiai életéhez.

A Magyar Menyasszony kiállítás különleges élményt nyújt a látogatók számára. A tárlat az esküvői szokások változásait és a női szerepek átalakulását mutatja be, a múltból előkerült személyes tárgyakon, menyasszonyi ruhákon, esküvői kellékeken és szerelmes leveleken keresztül. Ezek a darabok betekintést nyújtanak több ismert és kevésbé ismert magyar nő életébe, akiknek történetei tükrözik az esküvő és házasság intézményének történeti alakulását.

A kiállítás nem csupán történelmi, hanem érzelmi utazás is: bemutatja, hogyan változtak az idők során a házassághoz és a női szerephez kapcsolódó elvárások, milyen hatások formálták a magyar családi hagyományokat, és milyen jelentőséggel bírnak ezek a szokások napjainkban. A tárlat ingyenesen látogatható, és minden érdeklődőt szeretettel várnak a Wosinsky Mór Múzeumban október 17-ig 10 és 17 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában