Labdarúgás

2020.04.15. 07:00

Látják a fényt az alagút végén, júliusra kész lesz az új stadion

Már látszik a fény az alagút végén, s az új, 2020. július 31-i határidőig el is készülhet az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Paksi FC új stadionja.

Berg Sándor

2020.04.08 Paks, Gőz erővel épül a Paksi Fc focicsapat stadionja. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Habár a koronavírus-járvány miatt több ágazat is leállt, vagy legalábbis csökkentett fordulatszámon üzemel, ez nem érinti a Paksi FC stadionrekonstrukcióját. Mint azt dr. Hanol János, Paks önkormányzatának sajtómunkatársa lapunknak elmondta, a városban nem álltak meg az építkezések, így a Fehérvári úton is lázasan folynak tovább a munkálatok.

Azoknak a munkálatoknak a vége felé járnak már, amelyek még 2016. április 25-én, két nappal a szezon végét követően kezdődtek el, s amikkel az akkori becslések szerint a következő év szeptemberében el is készültek volna. Az első ütemben új borítást kapott a Fehérvári úti stadion, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség előírásai szerint alácsövezték a centerpályát. Az első gond is már ekkor felütötte fejét, mint azt akkor Haraszti Zsolt ügyvezető lapunknak elmondta, a beteg gyepszőnyeg következtében nem sikerült megerősödniük a fűszálaknak, így néhány mérkőzés után úgy nézett ki a játéktér, mintha vakondok hada túrta volna szét.

Időközben az 1,4 milliárdra becsült stadion (ebből hatszázmilliót a város, nyolcszázat az állami költségvetés fedezett volna) 600 millióval drágult az alapanyagárak és a munkadíjak növekedése miatt, a különbözetet végül tao-támogatásból pótolták ki.

A következő mérföldkő a kapuk mögötti C (vendégszektor)- és D-lelátók felhúzása volt, s kisebb csúszás után (a Videotonnal pályaválasztói jogot kellett cserélniük a paksiaknak) 2018 augusztusában át is adták.

A harmadik ütemben a hosszanti B-szektorral folytatódtak a munkálatok (amely alatt jelenleg a büfé és az öltözők is vannak), s ezúttal is nem várt problémák ütötték fel a fejüket. A földmunkák során jelentős számú, addig ismeretlen nyomvonalon és mélységben található vezetéket találtak, ami tovább nehezítette az építők dolgát, és halasztotta a lelátó átadását. Erre végül 2018 októbere helyett 2019. február 9-én, a Szombathelyi Haladás elleni 1–1-re végződő első tavaszi bajnokin került sor.

Ezzel egy időben elkezdték lebontani az A-lelátót (valamint az ökölvívócsarnokot), aminél múlt héti ottjártunkkor kívülről már-már csak a simításokat végezték. Sürögtek-forogtak a munkások a stadionon kívül és azon belül egyaránt, szemmel látható volt, hogy már csak karnyújtásnyira vagyunk az atomvárosi stadion teljes pompájától.

Ha elkészül a stadion, Paksnak is lesz egy kis „ékszerdoboza”. A főtribünként szolgáló A-lelátóra – ahol a VIP-szektor és a sajtómunkatársaknak elkerített rész is helyet kap majd – közel kétezren foglalhatnak majd helyet, a B-lelátóra 1200, a vendégszektorba (C-lelátó) 550, az eredményjelző helyére felhúzott D-lelátóra pedig 815 szurkoló ülhet majd le.

Mint azt Elbert Gábor akkori projektmenedzser a kezdetek kezdetén elmondta, előzetesen nem gondolkodtak ekkora stadionban, de egy esetleges nemzetközi kupaszereplést (annak selejtezőit) számításba véve ez az aréna megfelel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elvárásainak is.

Balog Judit ügyvezető január végi szurkolói ankéton megjegyezte, a kivitelező tartani tudja a március végi határidőt, ezt azonban – mint azt dr. Hanol János elmondta – július 31-ig kitolták. A látottak alapján erre a határidőre elkészülhet a stadion, a nagyobb kérdés, hogy a járvány miatt az avatót még ebben a szezonban vagy majd csak a 2020/2021-es idénynyitóján tarthatja-e meg a klub.

Nem mindenkinek hozott szerencsét, hogy megépült a vadonatúj stadionja

Az elmúlt években nyolc élvonalbeli csapatnál kezdődött meg, s a többségnél fejeződött is be az új stadion építése. A Ferencvároson (a Groupama Arénát 2014-ben adták át) és a MOL Fehérvár FC-n (MOL Aréna Sóstó, 2018 november) kívül a balszerencse sújtja ezeket a csapatokat. Az Új Hidegkuti Nándor Stadiont 2016 októberében avatták, a szezon végén az MTK Budapest a 11. helyen búcsúzott az élvonaltól, de nem jártak jobban Szombathelyen sem, a Haladás Sportkomplexum 2017 év végi átadása után a következő szezonban sereghajtóként esett ki a gárda az NB I-ből. Hasonló elv mentén haladt a Puskás Akadémia is, a Pancho Aréna 2014 áprilisában készült el, a Puskás Akadémia két szezonnal később már a másodosztályban találta magát. A diósgyőri DVTK Stadiont két éve májusban avatták, amit eddig két 10. hellyel „ünnepeltek meg” a borsodiak, míg az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadiont már másodosztályú csapatként vehette birtokba tavaly nyáron a Vasas. Mint minden rossz sorozat, remélhetőleg ez is megtörik, mert jelenleg a paksi mellett a Budapest Honvéd stadionja épül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!