Évforduló

2024.08.26. 21:00

Tizenhét lovas, egy lovasszekér érkezett Szekszárdra (galéria)

Szekszárdra, a Vármegyeházához hétfő délelőtt érkezett az a hagyományőrző lovasbandérium, amely a mohácsi csata emlékére végig járja a magyar sereg útját Érdtől a csata helyszínéig. Tizenhét lovas és egy lovasszekér állt ünnepélyesen a Vármegyeháza külső falán elhelyezett emléktáblánál.

Brunner Mónika

Tizenhét lovas, egy lovasszekér állt ünnepélyesen Szekszárdon a Vármegyeház előtt, majd mentek tovább Mohács felé

Fotó: Mártonfai Dénes

Ünnepélyes eseményt tartottak hétfő délelőtt a szekszárdi Vármegyeháza épületének homlokzatán található emléktáblánál, amely 1926-ban, a mohácsi csata négyszázadik évfordulójának emlékére készült. Hagyományőrző lovasbandérium tizenhét lovassal egy lovasszekérrel sorakozott fel a tábla előtt. Végigjárják a magyar sereg útját Érdtől a mohácsi csata helyszínéig. 

Tizenhét lovas, egy lovasszekér 

Gyurkovics János, a város alpolgármestere és Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság képviseletében köszöntötte a zarándokokat. A lovasok tiszteletére a Szekszárdi Gitárkvartett adott zenés műsort. Az esemény folytatásaként a szekszárdi emléktáblára felkötötték az emlékezés szalagját, valamint főhajtással tisztelegtek a magyar hazáért életet áldozó valamennyi katona emléke előtt. A lovasok Szekszárdról Bátára vonultak, onnan pedig Dunaszekcsőre mennek. A célállomásra, Mohácsra a csata napján, augusztus huszonkilencedikén érkeznek. 

A kezdetek 

A mohácsi csata négyszázadik évfordulójának emlékére 1926-ban az akkori Hadtörténeti Intézet felhívása alapján emléktáblákat helyeztek el azon településeken, ahol 1526-ban a magyar sereg átvonult, megpihent. Így került a szekszárdi Vármegyeháza homlokzatára is az emléktábla. Később a Hadtörténeti Múzeum és a Duna-Dráva Nemzeti Park kezdeményezésére 2016-ban szervezték meg a honvéd hagyományőrző egyesületek lovas felvonulását a gyülekezési helyről, Érd környékéről elindulva, a vonuló sereg útvonalát követve Mohácsig. Idén így a nyolcadik alkalommal érkeztek Szekszárdra a zarándok lovasok. A vonulást minden év augusztusában, egészen 2026-ig, a mohácsi csata ötszázadik évfordulójáig megismétlik. A Duna-Dráva Nemzeti Park a vagyonkezelője a Mohácsi Nemzeti Emlékhelynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában