Demonstráció

2024.08.26. 21:27

Az igazáért tüntet Sára Dániel

Múlt hét szerda óta tüntet a Szekszárdi Járásbíróság épülete előtt Sára Dániel. A kölesdi férfi reggel hét és délután öt óra között küzd hol csendben, hol egy általa készített „hangosbemondóval" az igazáért. Sára Dániel kálváriája tíz évvel ezelőtt, egy ingatlanvásárlással kezdődött.

Bencze Péter

Szabályos kis standot alakított ki a Szekszárdi Járásbíróság előtti téren Sára Dániel. Az egyik pad előtt távolról asztalnak tűnik az alkalmatosság, amit minden nap felállít. Közelebb érve azonban jól látszik, hogy valójában egy kinyitható ruhaszárító, amit a férfi sötétkék abrosszal terítette le. Azon gondosan összeválogatott bírósági papírok sorakoznak. Ezek az elmúlt évek alatt lassacskán gyűltek össze, valamint egy különös, hangosbemondóként funkcionáló szerkezet is van a terítőn, amit a férfi maga készített egy régi kazettás autórádióból, akkumulátorból, valamint két számítógépes hangszóróból. Ezen óránként játssza le a hangfelvételt, amit otthon, Kölesden rögzített, és amelyen arról beszél, hogy szerinte súlyosan sérültek az alapvető emberi jogai a bírósági eljárások során. Apró szépséghiba, hogy a hangot biztosító gép egyik alkatrésze éppen ottjártunkkor mondta fel a szolgálatot.

Sára Dániel előre bejelentette a rendőrség felé, hogy négy napon keresztül tüntet majd a Szekszárdi Járásbíróság épülete előtt.
Sára Dániel előre bejelentette a rendőrség felé, hogy négy napon keresztül tüntet majd a Szekszárdi Járásbíróság épülete előtt.
Fotó: Bencze Péter

Dániel standja előtt áll még egy farostlemezekből készített tábla is, ami azt hirdeti, hogy a férfi szerint Magyarországon nem működik a jogállami rendszer. Dániel egyébként előre bejelentette a rendőrségen, hogy négy napon keresztül tüntet, az ehhez szükséges jegyzőkönyv el is elkészült. A rendőrségtől pedig úgy tudjuk, semmiféle rendbontásról nem tudnak, ami a férfi ezen tevékenységével lenne kapcsolatos.

Sára Dániel kálváriája egy ingatlanvásárlással kezdődött

A férfi és felesége még 2014-ben ingatlant akart venni. Ehhez értékesítő segítségét vették igénybe, akivel – Dániel elmondása szerint – abban állapodtak meg, hogy az ingatlanos a szerződés aláírását követően kölcsönt biztosít a házaspárnak. A szerződést Dánielék aláírták, ám a várt pénzt soha nem kapták meg, így el akartak állni az üzlettől.

Az ingatlankereskedő viszont ezt nem engedte, bíróságra vitte a dolgot, ami Dánielék számára kedvezőtlen módon alakult. Ennek már tíz éve, a férfi azóta próbál érvényt szerezni – általa vélt – igazának.

Az eset kapcsán megkerestük dr. Kovács Ildikót, a Szekszárdi Törvényszék szóvivőjét, aki azt közölte: „A bíróság az ügyben a jogszabályoknak megfelelően járt el elsőfokon határozatiban, amely határozatokat a másodfokú bíróság helybenhagyta.“

Kaposváron is tüntet majd

Dániel múlt héten szerdán, csütörtökön és pénteken is a Szekszárdi Járásbíróság épülete előtt tüntetett. Hétfőn délután öt órakor hazamegy, de nem adja fel: keddtől már a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség – ahova korábban egy feljelentést is eljuttatott – előtt folytatja csendes ellenállását. Ugyanúgy, mint Tolna vármegyében, Somogyban is előre jelezte a helyi rendőröknek szándékát, akik meg is adták neki az engedélyt. 

Ügyvédre lenne szüksége

A féri azt mondja, az elmúlt tíz évben rengeteg pénzébe került a jogi csatározás, ami miatt lassan végleg kimerülnek családi tartalékaik. Felesége súlyos beteg, ápolásra szorul, ez sem könnyíti meg a dolgukat. Saját bevallása szerint nem célja, hogy az ügye végére pénzhez jusson, csak az igazát szeretné bizonyítani. 

A jogi útvesztőkben nehezen boldogul, ezért egy ügyvéd, aki méltányos áron foglalkozna az ügyével, nagy segítség lenne neki. Abban bízik, hogy lesz olyan, a jogot értő szakember az országban, aki segít neki a harcban, amit már tíz éve kénytelen napról napra megvívni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában