Labdarúgás

2024.07.06. 08:00

Nyilasi Tibor egykori csapata ellen tartja főpróbáját a Paks

Nemcsak a szlovéniai edzőtábornak, de az előkészületi mérkőzéseinek is a végéhez ér ma a Paksi FC, amely az Austria Wien ellen játssza utolsó edzőmeccsét a jövő héten kezdődő tétmérkőzések előtt.

Berg Sándor

Utolsó edzőmeccsét vívja a jövő héten kezdődő tétmérkőzések előtt a Paks, amely a végére hagyta az igazán nagy csattanót: a szlovéniai edzőtábor mai záró napján az Austria Wiennel méri össze tudását, egyben méri le azt is, hogy hogyan sikerült a nyári felkészülése a bajnoki ezüstérmes, Magyar Kupa-győztes gárdának.

Négy góljával Szabó Bálint eddig a Paks legeredményesebb játékosa a nyáron
Négy góljával Szabó Bálint eddig a Paks legeredményesebb játékosa a nyáron
Fotó: Kiss Albert

A Rapid Wien és a Sturm Graz mellett  a „lilák” a harmadik olyan klub, amelyik részese volt az osztrák Bundesliga megalapításának 1974-ben, és amely megszakítás nélkül azóta is ott szerepel. A bajnokságot eddig 24-szer nyerte meg a bécsi egylet, ennél csak a városi rivális Rapid tud többet elsőséget felmutatni (szám szerint harminckettőt) – igaz, utoljára tizenegy éve örülhetett aranyéremnek az Austria Wien. Az Osztrák Kupában viszont élen jár a klub a maga huszonhét elsőségével, a második Rapidnak tizenhat van.

A mögöttünk hagyott szezonban az Austria Wien jogot szerzett az Európa-konferenciára, a második selejtezőkörben majd a finn Ilves csapatával találkozik.
A mértékadó Transfermarkt 14,88 millió euróra becsüli a bécsi csapat játékoskeretének összegét, a legértékesebb játékos a 25 éves Dominik Fitz, a támadó középpályás ára kétmillió euró, de a szintén osztrák Andreas Gruber is 1,5, a Baseltől kölcsönbe érkezett német-amerikai Maurice Malone pedig egymilliót „ér”. Összehasonlításképpen: a paksi keret jelenleg 9,35 millió eurót tesz ki, ebből Vécsei Bálint piaci értéke 750 ezer euró, amivel a legértékesebb játékosa a csapatnak.

A Nyilasi Tibort 1983-tól öt éven át foglalkoztató Austria Wien két felkészülési mérkőzésen van túl, a dunaszerdahelyi DAC-cal gól nélküli döntetlenre végzett, a Varga Kevinnel felálló, Bernd Storck irányította román Sepsi OSK-t pedig 3–1-re verte.

A paksiak még ma hazautaznak Szlovéniából, az utolsó napokban már hazai környezetben készülnek a román másodosztályú Corvinul Hunedoara elleni jövő csütörtöki Európa-liga selejtezőre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában