Kosárlabda

2024.09.17. 19:34

Euroliga: Brnón át vezet a főtáblára a Tarr KSC Szekszárd útja

Olyan eredményt kellene elérnie a Tarr KSC-nek szerda este Brnóban, hogy a jövő szerdai, szekszárdi visszavágón legyen esélye Magyar Bianka csapatának a főtáblára kerülésre.

Teol.hu

Sara Bejedire és a szekszárdiakra kemény mérkőzés vár Brnóban

Fotó: Makovics Kornel

Kétszer járt eddig a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján a szekszárdi együttes, amely a 2021/2022-es és a 2022/2023-as idényben is ott lehetett a kontinens legjobb csapatait felvonultató mezőnyben. Az első évben meg is fizette a tanulópénzt a gárda, amely mind a tizennégy mérkőzését elveszítette, a második kiírásban azonban három összecsapást is sikerült megnyerni – a későbbi győztes török Fenerhahce elleni, hosszabbításban kivívott siker örök emlék marad a drukkerek számára. 

A szekszárdiak egyszer már játszottak selejtezőt a főtábláért, s a 2021/2022-es szezonban meg is nyerték a Sepsiszentgyörgyön rendezett tornát, mégpedig úgy, hogy a török Kayserit 80–70-re, a Sepsi SIC csapatát pedig hosszabbítás után 63–56-ra verték. A következő szezonban egyből a főtáblán játszhatott a Szekszárd, amely most bajnoki bronzérmesként ismét selejtezőn vívhatja ki a csoportkörbe kerülést. 

Nem lesz könnyű dolga Magyar Bianka együttesének, a Zabiny Brno ugyanis kimondottan erős csapat, hogy mást ne mondjunk, az egyetlen gárda, amelyik két vállra tudta fektetni a nemcsak Csehországban, hanem a kontinensen is topcsapatnak számító USK Prahát. Az előző idény döntőjében 73–68-ra tudta megnyerni a finálé második találkozóját a Brno, amely ugyan 3–1-re kikapott, de egy mítoszt megdöntött.

Az USK Praha ezt megelőzően 301 (!) bajnokit és hazai kupameccset nyert zsinórban. A mostani vereségét megelőzően 2013 áprilisában kapott ki az USK Praha – ugyancsak a brnóiaktól 73–72-re!

Szóval egy kifejezetten nehéz mérkőzés vár a Szekszárdra szerdán 18 órától a Vodova Arénában. 

A brnóiak három hazai pályán lejátszott felkészülési mérkőzéssel hangoltak az El-selejtezőre, s mind a hármat meg is nyerték. A szlovák Piestanske Cajky ellen 73–48-ra, a lengyel Polkowice ellen 69–40-re, a Sopron Basket ellen pedig 73–68-ra győztek. Utóbbiakkal egyszer Sopronban is összecsaptak, akkor a magyarok nyertek 75–72-re.

A gárda tizenhárom fős keretében kilenc cseh, két amerikai, egy szerb és egy szlovák játékos található – utóbbi, Nikola Dudásová jó ismerős, hiszen az előző szezon első felében még a KSC mezét viselte.

A keret átlagéletkora igen alacsony (21,9 év), ugyanakkor egy viszonylag magas gárdáról (181,4 centiméter az átlag) beszélhetünk, amelyben a 196 centis Elissa Cunane-val és a 194 centis Emma Cechovával alaposan meg kell majd küzdeni a palánkok alatt. 

A csehek magasságbeli fölényét kell kiegyenlíteni
Nagy lehetőség előtt áll a szekszárdi csapat, ezt mondta Theodoreán Alexandra, a Tarr KSC hátvédje, aki úgy fogalmazott, hogy a csehek magasságbeli fölényét kell valahogy kiegyenlíteniük az első találkozón, ahol szeretnének jó eredményt elérni. A szekszárdiak kapitánya hozzátette, reméli, hogy sok szurkoló kel útra Brnóba, és szurkol a kék-fehéreknek, hogy minél jobb eredményt tudjanak elérni a Vodova Arénában.
A brnóiak komoly nemzetközi múlttal rendelkeznek az Euroligában: 2006-ban megnyerték a sorozatot, 2005-ben és 2008-ban ezüstérmesek lettek, 2000-ben és 2003-ban pedig bronzérmet szereztek. 
Ugyanakkor ezen a szinten legutóbb a 2014/2015-ös szezonban szerepeltek, így nekik ez a párharc egyúttal a nagy visszatérésről is szól. 
A 18 órakor kezdődő találkozót a francia Valentin Oliot, a lengyel Paulia Gajdosz és a szlovák Zdenko Tomasovic vezeti. A Fiba YouTube-csatornája élőben közvetíti a találkozót.  





 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!