Kosárlabda

2024.09.10. 20:13

Sió Kupa: Simán nyert a Constanta ellen, s bejutott a döntőbe a Tarr KSC (képgalériákkal)

A Tarr KSC magabiztosan nyert a román CSM Constanta ellen a második elődöntőben, ezzel bejutott a holnapi fináléba. Az 55. Sió Kupa döntőjében a Győr lesz a szekszárdiak ellenfele.

Rónai Gábor

Horváth Bernadett 14 ponttal zárta a románok elleni összecsapást

Fotó: Makovics Kornel

Igazából egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy Magyar Bianka együttese nyerni fog a CSM Constanta ellen. Még a meccs elején sem gondoltuk ezt, amikor két és fél percig nem talált a gyűrűbe a KSC az idei Sió Kupa második elődöntőjében. Aztán Bernáth Réka megszerezte az első kosarat, s gyorsan elhúztak 10–0-ra a hazaiak, akik ezzel meg is adták a meccs alaphangját. A románok 5:54 perc után voltak eredményesek először (Zada Williams nagyot csapott a levegőbe ezután), ám a folytatásban nagyon elkapták a ritmust, és vissza is jöttek 15–10-re. Úgy nézett ki, hogy szoros lesz, de végül mégsem lett az, mert gyorsan tudta rendezni a sorait a Szekszárd, amelynek a második negyedre a védekezése is összeállt, így a nagyszünetben már tekintélyes előnyben voltak Boros Júliáék, akik húsz percnyi játék után 17 ponttal tartottak előrébb. 

Bernáth Réka szerezte a CSM Constanta elleni meccs eső pontjait a Sió Kupa második elődöntőjében
Bernáth Réka szerezte a CSM Constanta elleni meccs eső pontjait a Sió Kupa második elődöntőjében
Fotó: Makovics Kornel

A fordulás után elsősorban a két triplát is bevágó amerikai Kathryn Westbeldnek köszönhetően tovább növelte előnyét a kék-fehér együttes, amelyben a harmadik negyedben Westbeld mellett hosszú percekig négy magyar (Horváth Bernadett, Baa Dominika, Bernáth Réka és Szücs Gréta) játszott. A záró tíz percben még rátett egy lapáttal a KSC – jó volt ezt látni, hiszen a csehek elleni Euroliga-selejtezőn, jövő szerdán amúgy is négy negyeden át kell pörögni, ha sikert akarunk elérni –, s végül 34 pontos különbséggel, 88–54-re nyert.

Tizenegyedik kupagyőzelméért szállhat harcba így Tarr KSC Szekszárd, amely szerdán 18.30 órától azzal a Győrrel csap össze a Sió Kupán, amely az első elődöntőben 21 ponttal legyőzte a TFSE-MTK csapatát. A bronzéremért pedig a TFSE és a Constanta mérkőzhet 16 órától. 

Ünnepeltek a meccs előtt

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere nyitotta meg a tornát – ahogy azt megszokhattuk már a múltban, most is a hazaiak meccse előtt. Mint fogalmazott, a nemzetközi kupaszereplés előtt álló csapatok garanciát jelentenek a tartalmas szórakozásra. A megnyitó az ünneplésre is apropót adott, a szekszárdi klubvezetés virággal és kiváló borokkal köszöntötte a felnőtt- és a korosztályos válogatottakban szereplő játékosokat, stábtagot. Közvetlenül a feldobás előtt pedig a hivatásos bíráskodástól visszavonuló Farkas Gábor játékvezetőt köszöntötte Szabó Noémi és Szabó Gergő a Tarr KSC Szekszárd szakmai és sportigazgatója, illetve ügyvezető-elnöke. 

„Az elmúlt napokban a védekezés alapjait fektettük le, így a mai találkozón is az volt a fontos, hogy ebben előrelépjünk. Azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy van még min dolgoznunk, látszik a javulás mind a védőjátékunkban, mind pedig a csapatjátékunkban. Marena Whittle a Schio elleni összecsapáson kapott egy ütést a térdére, így őt pihentettük. Köszönjük a szurkolást, várunk mindenkit szerdán este a győriek elleni döntőre!” – összegzett Magyar Bianka, a szekszárdiak vezetőedzője. 

55. Sió Kupa női felkészülési torna, 2. elődöntő
Tarr KSC Szekszárd–CSM Constanta (román) 88–54 
(16–12, 20–7, 27–19, 25–16). Szekszárd, városi sportcsarnok, 500 néző. A legjobb dobók: Westbeld 15/9, Horváth B. 14/12, Bernáth 12/6, Baa 12/3, Holcz 10/3, illetve Z. Williams 20, Marginean 15/9, Dedic 15. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!