Sakk

2024.09.08. 10:15

Történelmi oltványai között töltődik fel a kilencedik olimpiájára készülő Berkes Ferenc (képgalériával)

Amíg nem kezdődik el a sakkolimpia, nem veszi elő a sakktáblát. Berkes Ferenc inkább olvasgat, és történelmi gyümölcsfáit gondozza.

Rónai Gábor

Berkes Ferencnek a budapesti már a kilencedik sakkolimpiája lesz

Fotó: Molnár Gyula

Kilencedik sakkolimpiájára készül Berkes Ferenc. Az ASE Paks 39 éves nagymestere azért örül neki, hogy Budapesten ülhet asztalhoz a világ legnagyobb sakkos eseményén, mert így nem kell utaznia, ugyanakkor az a felhajtás, ami a hazai sakkolimpiát övezi egyáltalán nem hiányzik neki. Folyamatosan keresik, interjúkat kérnek tőle, fényképezik – ő viszont nem ilyen, szeret meghúzódni a háttérben. 

A férfi és a női válogatott a paksi edzőtáborban
A férfi és a női válogatott a paksi edzőtáborban (Fotó: Molnár Gyula)

Berkes Ferenc kemény nyolc hónapos felkészülésen van túl, ami nem csak úgy kell érteni, hogy reggeltől estig ül a sakktáblánál és játszik. Átalakította az étkezését, voltak absztinens hónapjai, hogy – ahogy ő fogalmaz – jelezze az uralmat a teste felett. Rendszeresen jár úszni, hogy ne csak agyban, hanem testben is fitt legyen, amikor szeptember 11-én megkezdődnek a küzdelmek. Azt mondja, nagyon hálás a feleségének, a klubjának és a magyar szövetségnek, akik minden segítséget megadtak neki ahhoz, hogy a lehető legjobban sikerüljön a felkészülése. 

A Pakson megrendezett edzőtábor kapcsán azt mondta, hogy nagyon hasznos volt a válogatott csapattársakkal közösen eltöltött idő, rengeteg tapasztalatot cseréltek, ötleteltek, igyekeztek minden időt kihasználni. Amióta augusztus 29-én véget ért az edzőtábor, bármilyen hihetetlen, de nem vette elő a sakktáblát, s amíg elkezdődik az olimpia nem is fogja. Inkább olvasgat, de nemcsak sakkozással kapcsolatos könyveket, hanem olyanokat, amik egy kicsit kikapcsolják, elterelik a gondolatait. De nagyon sok időt tölt együtt a gyerekeivel is, a minap éppen a Harry Potter klubban múlatták az időt Kecskeméten. A kilencéves kisfia szeret sakkozni, a felesége érdeklődik a sportág iránt, de nem játszik, a tízéves lánya ugyanakkor nem ilyen beállítottságú, mint az apukája, őt nem köti le a játék.

Berkes Ferenc nagy kertész, a szó szoros értelmében. Kecskemét-Hetényegyházától nem messze egy tanyán él a családjával, amely tele van itthon nem igazán honos, történelmi alma- és körtefajtákkal. Nem is kicsi ez a birtok, 200 oltvány van rajta, s a nagymester nagyon szeret itt elidőzni, kertészkedni, s beszívni a friss levegőt. Mint mondja, egy-egy nagyobb verseny előtt mindig elvonul ide, tesz vesz, és ez eddig bejött neki. Most is így tesz majd, a rajtig hátralévő napokban többször is kilátogat majd a birtokra. 

Nyolc sakkolimpiai részvétel után már nehezen talál inspirációt a kilencedik olimpiájára, de ha már ennyi időt rááldozott a felkészülésre, akkor igyekszik a lehető legjobbját nyújtani. Amikor azt kérdeztem tőle, hogy azzal a teljesítménnyel elégedett lenne-e, amit két éve a világkupán mutatott, amikor is bejutott a legjobb tizenhat közé azonnal rávágta, hogy minden álmát felülmúlná, ha úgy játszana, mint akkor. Nagyon nehéz beszélnie ugyanakkor az akkori szerepléséről, mert előtte nem sokkal veszítette el édesapját, s ő sem gondolta, hogy abban a lelki állapotban, amiben volt, ilyen jól fog majd teljesíteni. Még most sem tudja, mi volt a kiváló szereplése titka. Azt mondja, egyszerűen vitte előre valami titokzatos erő, az ellenfelei pedig szép sorban érthetetlen összeomlást produkáltak. 

Azzal, hogy Lékó Péter és Rapport Richárd visszatért (előbbi hat év után játszik újra a nemzeti csapatban, utóbbi pedig román színekből öltözött vissza újfent magyarba) megváltoztak az erőviszonyok, ezt lelkileg is fel kellett dolgoznia. A keretet nagyon erősnek tartja (az orosz Szanan Szjugirov és Gledura Benjamin játszik még az A-válogatottban), s reméli, hogy ez a csapat meg is tud felelni az előzetes elvárásoknak és ott tud lenni az első tízben, ami nagy sikernek számítana. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy ehhez mindenkitől kiegyensúlyozott teljesítmény kell, az itt nem fér bele, hogy két ember betlizzen, mert hárommal nem lehet csodát tenni. Berkes azt mondta, rendkívül nagy dolog, hogy az ASE Paks adja a két A-válogatott kapitányát, a férfiakat Ács Péter, a nőket Fodor Tamás dirigálja – a nagymester mindkettőjükre nagyon büszke. 

A végső győzelemre a kínaiakat tartja a leginkább esélyesnek, de jó csapattal ülnek asztalhoz az amerikaiak, az indiaiak, az üzbégek, Európából pedig a szerbeket, az angolokat és a spanyolokat említi. Berkes Ferenc szerint döntő lesz az, hogy melyik válogatottba igazolnak az orosz sportolók, akik hazájukat az ukrajnai háború miatt nem képviselhetik nemzeti színek alatt. A sakkolimpiát szeptember 10. és 23. között rendezik a budapesti BOK-csarnokban. A magyar színeket három férfi és három női csapat képviseli. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!