Évforduló

2 órája

Tizenöt éve ért el világraszóló sikert világbajnokságon Szabó János a magyar válogatottal

A Paksi FC rutinos védőjével, Szabó Jánossal a soraiban tizenöt éve szerzett bronzérmet az egyiptomi U20-as világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott.

Berg Sándor

Tizenöt évvel ezelőtt, 2009. október 16-án világraszóló sikert ért el a magyar U20-as válogatott. Az Egervári Sándor dirigálta nemzeti csapat bronzérmet szerzett az Egyiptomban rendezett világbajnokságon, erre és hasonló bravúrra azóta sem volt képes semelyik korosztály. A válogatott keretben ott volt Szabó János, a Paksi FC hátvédje is.

Szabó János (balra) hat mérkőzést játszott végig a 2009-es U20-as világbajnokságon
Szabó János (balra) hat mérkőzést játszott végig a 2009-es U20-as világbajnokságon
Fotó: AFP

„Nagyon jó érzésekkel gondolok vissza a világbajnokságra, kvázi ott indult be igazán a karrierem. Mérföldkő volt az a pályafutásomban, de ez azt hiszem, elmondható valamennyi akkori válogatott csapattársamról” – mondta portálunk érdeklődésére Szabó János, aki később 2014 és 2018 között a hatszor szerepelt a felnőtt nemzeti csapatban.

Pedig a világbajnokság nem indult jól válogatottunknak, a csoportkör nyitányán 3–0-ra kikapott Hondurastól. Erre a paksiak 35 éves védője úgy emlékezett vissza, hogy leültek átbeszélni a dolgokat, hogy érezzék át a torna súlyát. A beszélgetés jól sikerült, hiszen Dél-Afrikától (4–0) és az Egyesült Arab Emírségektől sem kaptak gólt (2–0), amivel csoportelsőként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe. Csehországot tizenegyesekkel, Olaszországot hosszabbítás után ejtették ki, az elődöntőben viszont a későbbi világbajnok Ghánától 3–2-re kikaptak. 

„Hosszú út vezetett a bronzmérkőzésig, szó szerint, mert a három találkozóból kettő százhúsz percig tartott. A szakmai stábnak és az összeszokott társaságunknak köszönhetően viszont ez nem volt hátráltató tényező. A Costa Rica elleni meccs előtt nagy volt az izgalom, úgy voltunk vele, ha már ideáig eljutottunk, szeretnénk éremmel hazatérni” – emlékezett vissza büntetőkkel megnyert bronzmeccsre Szabó János, aki Honduras ellen nem lépett pályára, a többi mérkőzésről viszont egy percet sem hiányzott.

A világbajnokság jelentette a mérföldkövet Szabó János pályafutásában
A világbajnokság jelentette a mérföldkövet Szabó János pályafutásában
Fotó: AFP

Kevesen játszanak már a legmagasabb szinten

A világbajnokság után sokan külföldre igazoltak, a huszonegy fős keret többsége jelenleg is aktív labdarúgó, azonban kevesen játszanak még az élvonalban. Gulácsi Péter a német első osztályú RB Leipzig és a magyar válogatott első számú kapusa, Megyeri Balázs Debrecenben véd, Németh Krisztián az MTK Budapest, Szabó János, Kovácsik Ádám és Varga Roland a Paksi FC játékosa. 

„Meglepett ez a szám, azt gondoltam, hogy sokan futballozunk majd még ebben a korban ilyen szinten. Hogy ennek mi lehet az oka, azt nem tudom. Akik visszavonultak, mint például a világbajnokságon ezüstcipőt szerző Koman Vlagyimir, elmondhatják magukról, hogy sok helyen megfordultak pályafutásuk során és komoly szinteken futballozhattak. A vb után én is kaptam megkeresést külföldi csapatoktól, de ezek inkább puhatolózások voltak, mintsem komoly ajánlatok. Nem bánom, hogy nem igazoltam el, elégedett vagyok az eddigi pályafutásommal” – mondta a 371 NB I-es mérkőzésen pályára lépő Szabó János.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában