jegyzet

2019.03.07. 06:30

Szerb tulipán

Címkék#Bódi Csaba

Bódi Csaba

Tadic megér egy misét. Vagy mesét?

Nem, koránt sem mese a Topolyáról, ebből a vajdasági városból származó labdarúgó életútja. A kedd estig 18 millió euróra taksált futballista az AIK Backa Topola egyesületében nevelkedett, majd 2002-ben Újvidékre igazolt. Az FK Vojvodina színeiben mutatkozott be a szerb élvonalban, majd 2010-ben 1,1 millió euróért cserébe Hollandiába szerződött. A Groningen és a Twente gárdájánál eltöltött két-két idényt angliai korszak követte, 142 mérkőzésen elért 43 góllal. Ronald Koeman első igazolása a szerb középpályás megszerzése volt a Southamptonnál, onnan Tadic tavaly távozott úgy, hogy a Szentek szerelésében lejátszott 134 összecsapáson 20 alkalommal volt eredményes. Ezzel együtt visszatért a Németalföldre, ám akkor már Amszterdamba költözött azok után, hogy az Ajax 11,4 millió eurót fizetett a játékjogáért. A hollandok leghíresebb klubjában 23 meccsen 16 találat áll a neve mellett, ám ennél fényesebb a mutatója a Bajnokok Ligája 2018/19-es idényében.

A 30 éves, ballábas középpályás hat gólt és három gólpasszt jegyez, amivel a legjobbnak számít a sorozat eddigi részében. Ezek a számok Madridban „kerekedtek” ilyen szépre, egy olyan estén, amelyen nem Luka Modric, Karim Benzema és/vagy Marco Asensio varázsolt. Az február 13-án, a nyolcaddöntő első mérkőzésén kitűnt, hogy a hollandok tulipánjai már túlnőttek a bimbózó állapoton, függetlenül attól, hogy az odavágón 2–1-re alulmaradt az Ajax.

A Santiago Bernabéu stadionban egyenesen tündökölt az Ajax, és a varázspálca Dusan Tadic kezében volt.

Az a futballista, aki olyan finoman, jó érzékkel nyúl a labdához és továbbítja, hogy túlzás nélkül a klasszisok közé soroltatik; az a labdarúgó, aki olyan gólt rúg a Real

Madridnak, mint ahogy arra példát mutatott Dusan Tadic, több, mint zseni. Az a futballista, aki olyan pazar gólpasszokra képes, mint az 51-szeres szerb válogatott, még bőven kamatoztathatja tudását úgy is, hogy az idő már nem neki dolgozik.

A kedd este azonban mindenképpen róla és holland társairól szólt a Bajnokok Ligájában. Sokáig emlékezetes meccset játszva búcsúztatta saját otthonában a címvédőt az amszterdami egyesület, lezárva egy korszakot a királyi gárda életében.

Most akár – és újra – a blancók válsága és a videóbíró is szolgáltathatott volna témát, ám ezt a labdarúgás szépsége felülírta.

A kivételes tehetségét megcsillogtató topolyai talentum pedig már nemcsak egy misét, de 18 millió eurónál jóval többet ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!