Közélet

2015.01.12. 17:43

A tömeges megbetegedés oka vírusfertőzés lehet

Tegnap már volt tanítás a Keriben, sokkal levesebb a hiányzó. A vizsgálatok egy betegnél kimutatták az Influenza A vírust.

Ihárosi Ibolya

Fotó:

Lassan normalizálódik a helyzet a Keriben, vagyis a Szent László Szakképző Iskola Bezerédj István Szakképző Iskolai Tagintézményben Szekszárdon. Mint korábban megírtuk, péntekre és szombatra tanítási szünetet rendeltek el az iskolában, mert a diákok több mint a fele megbetegedett. Tegnap már volt tanítás az iskolában, már csak 120 tanuló hiányzott, mondta el Vida Lajos főigazgató. Ez persze hétköznapi mércével még mindig sok, de a csütörtöki állapothoz képest lényeges a javulás. A felnőttek közül arányaiban még többen betegek. Valójában a tanítás átcsoportosításáról van szó, hiszen ezeket a napokat vagy szombatonként vagy pedig a tanítás nélküli munkanapok terhére, esetleg megosztva, majd be kell pótolni. Kérdéseinkre a főigazgató elmondta, hogy az iskolának nincs konyája, a diákok több helyen is ebédelnek, s egyik helyen sem jelentkezett megbetegedés, amely másokat érintett volna. Abban sem lehetett tendenciát felfedezni, hogy kicsik, vagyok, fiúk, vagy lányok, illetve felnőttek betegedtek volna meg inkább. A takarítást valamennyi tagintézményben ugyanazon takarító szerekkel, az előírások szerint végezték.   

A múlt héten kedden már többen hiányoztak, szerdán ez fokozódott, csütörtökön érte el a csúcspontját a hiányzók száma amikor a diákoknak már több mint 60 százaléka nem ment iskolába. A betegség nemcsak a tanulókat érintette, csütörtökön a dolgozók egyharmada is beteg volt. A 405 diákból csak 175-en voltak jelen. A megbetegedéseket természetesen jelezték a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének. A diagnózis megállapításához a torokváladékból vettek mintákat és az iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, amit a takarító személyzet el is végzett, s azóta is e szerint járnak el.   

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Német órát tartott Ezer Anita, az igencsak hiányos 1/13B osztályban (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint a járványügyi vizsgálat célja – egyebek mellett – a megbetegedések kóroki diagnózisának felderítésére irányuló vizsgálatok kezdeményezése. Jelen esetben légúti mintavételezés történt 4 főtől. Egy esetben már rendelkezésre áll az előzetes eredmény: kimutatták az Influenza A vírust, a szerotípus megállapítása folyamatban van. Hétfőn kérdőíves felmérést végeztek, amelynek segítéségével vizsgálják például a megbetegedések tér- és időbeli elterjedését, a jellemző tüneteket, egészségügyi szolgáltatás igénybevételét, az egyén influenza elleni oltottságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!