Közélet

2012.10.02. 17:52

Aggasztó fogyás: több halálozás, növekvő elvándorlás

Három vegyes háziorvosi körzet ellátása huzamos ideje csak helyettesítéssel valósul meg a kistérségben. Néhány év múlva könnyen tovább súlyosbodhat a helyzet.

TEOL/Hanol Erzsébet

Háziorvos

Fotó: Heves Megyei Hirlap

A dombóvári kistérség demográfiai mutatói változatlanul kedvezőtlenek, a lakosság továbbra is folyamatosan fogy. Többek között ez is kiderül a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Dombóvári, Tamási Kistérségi Népegészségügyi Intézetének tájékoztatójából, amelyet a múlt heti testületi ülésen osztott meg a képviselőkkel dr. Lévai Erika tisztifőorvos.

A csökkenés annak ellenére is aggasztó maradt – sőt a megyei mutatónál rosszabb –, hogy az elmúlt évben 234 csecsemő született a kistérségben, 16 újszülöttel több mint az azt megelőző esztendőben. A fogyás oka az emelkedő halálozás, de a doktornő tényezőként említette a növekvő elvándorlást is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kis körzetekben alacsonyabb a finanszírozás, ezért nem ritka a háziorvos hiánya (Fotó: TN)
[/caption]

Vezető halálok a térségben a keringési rendszer valamely betegsége. Az országos és megyei átlagnál kedvezőtlenebb mértékben, férfiaknál 46, a nőknél 62 százalékban ez áll a háttérben. Második vezető halálok a daganatos betegségek, a férfiaknál 28, a nőknél 19 százalékban erre vezethető vissza az elhalálozás. Lényegesen kisebb mértékben okozott halált emésztőrendszeri (7 és 3 százalék), valamint légzőrendszeri probléma (7 és 4 százalék), ezeket követik a szándékos önártalom és baleset miatti elhalálozások (6 és 3 százalék).

A tájékoztató a háziorvosi praxisok nehézségeire is kitér. A dombóvári kistérségben 14 háziorvos és 4 gyermekorvos dolgozik, de három körzet – Kapospula-Attala, Szakcs és Gyulaj – huzamosabb ideje betöltetlen, ott helyettesítéssel oldják meg az ellátást.

A háziorvos hiány a kevés ellátottra és az ebből következő alacsonyabb finanszírozásra vezethető vissza, illetve az infrastrukturális elmaradottság sem teszi vonzóvá a kis körzeteket a fiatal orvosok számára. A helyzeten tovább ront az orvosok nagy arányú külföldi munkavállalása, így néhány év múlva súlyos problémaként jelentkezhet a nyugdíjas korú háziorvosok kiválása a rendszerből.

Az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalatait illetően elmondható, hogy az alapellátás tárgyi feltételei és a rendelők állapota megfelelő. Az akadálymentesítés azonban az épületek többségében nem, vagy csak részben megoldott.

A könnyített megközelíthetőség többnyire biztosított, ám az akadálymentes közlekedés és a mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdók sok helyen hiányoznak. A rendelők épületét tulajdonló önkormányzatoknak nagy anyagi terhet jelentene az átalakítás, és az ilyen céllal kiírt pályázatok elmaradnak, vagy ha vannak is, önrészük milliós tételre rúg.

A kistérségben 16 területi és két főállású iskolai védőnői állás van, ezek mindegyike betöltött. A kórházi védőnői ellátásban nincs változás, a Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. továbbra is őrzi a Bababarát Kórház címet.

A beszámolóból azt is megtudni, hogy a nemdohányzók védelmében év elején életbe lépett törvényi rendelkezések alapján a Dombóvári, Tamási Kistérségi Népegészségügyi Intézet eddig 408 ellenőrzést végzett és egészségvédelmi bírságot egy személy ellen szabtak ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!