Láthatatlan gyilkos

10 órája

Még idejében jelzett a szén-monoxid-érzékelő

Egy szekszárdi lakóház alagsorában jelzett be a szén-monoxid-érzékelő. A kiérkező tűzoltók életre veszélyes koncentráció alatti értékeket mértek a gázkazán környezetében.

Révészné Hanol Erzsébet

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás (Fotó: MW)

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő szerdán este Szekszárdon, egy Bethlen Gábor utcai lakóház alagsorában. A helyszínre a szekszárdi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották, akik életre veszélyes koncentráció alatti értékeket mértek a gázkazán környezetében. A helyiség átszellőztetését követően felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a tüzelő- és fűtőberendezést, annak átvizsgálásáig ne használja, és értesítették a kéményseprőket – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kifejtette: akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában