Közélet

2014.02.27. 20:21

Dinamizálnak több helyen

Két új mentőautó érkezhet a megyébe a sürgősségi ellátás országos fejlesztésének köszönhetően, valamint javulhatnak a szekszárdi és a paksi állomás mentőinek vonulási feltételei. Bátaszékre új mentőállomást terveznek, szintén két új mentőautóval.

TEOL/Hanol Erzsébet

Fotó:

Dinamizálják a paksi és a szekszárdi mentőállomásokat. Ez a sürgősségi ellátás országos fejlesztése révén valósulhat meg, és annyit tesz, hogy a kivonulás gyorsaságának és körülményeinek feltételein javítanak. Az európai uniós forrásból megvalósuló projektben 178 új mentőautót kap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), 22 mentőállomás épül országszerte, hatvanat pedig felújítanak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi mentőállomást is érinti a sürgősségi ellátás fejlesztése. A tervek elkészítését követően, várhatóan májusban kezdődik az állomások dinamizálása (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr igazgatója elmondta, hogy Tolna megyébe két új mentőkocsi érkezik, valamint egy másik beszerzés útján egy mentőorvosi kocsit is szeretnének forgalomba helyezni. Arra a kérdésre, hogy a felújítások és az új állomások létesítése mennyiben érintik a megyét, a paksi és a szekszárdi dinamizálását említette, illetve megtudtuk, hogy Bátaszéken tervezik egy új mentőállomás létrehozását.

Tolna megyében a már említett helyszíneken kívül jelenleg Bonyhádon, Dombóváron, Dunaföldváron, Hőgyészen, Simontornyán és Tamásiban működik egy-egy mentőállomás. Győrfi Pál hozzátette: Tolnában most még 24 mentőgépkocsival, köztük öt esetkocsival teljesítenek szolgálatot, a járművek megfelelő állapotúak és felszereltségűek.

Ugyanakkor a fejlesztés célja, hogy javuljon a helyszínre érkezési idő, tehát hogy az ország 90 százalékán 15 percen belül megérkeznek majd a mentők a megadott címre. További cél, hogy biztosítsák a kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét, a helytől és időtől független, egységesen magas szakmai színvonalú sürgősségi szolgáltatást. A tervek elkészítését követően, várhatóan májusban kezdődik a mentőállomások dinamizálása.

Átfogó a fejlesztés

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási és vállalatirányítási rendszere is fejlődhet. Szintén két uniós programnak köszönhetően a kor technikai színvonalának és az európai uniós irányelveknek megfelelő rendszert vezetnek be. Az átalakítás szorosan összefügg a sürgősségi ellátás egyéb területeinek fejlesztéseivel, ugyancsak a gyorsaság javítását és a hozzáférés jelenlegi egyenlőtlenségeinek csökkentését szolgálja a program. Emellett a fejlesztés célja az is, hogy az OMSZ működése átláthatóbbá és költséghatékonyabbá váljon, és ennek révén a szolgáltatások minősége is javuljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!