Közélet

2014.10.27. 16:01

Döntött a bíróság, nem kell kiadni a paksi bővítés iratait

Az atomerőmű-bővítésével kapcsolatos közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala érdekében fordult a Szekszárdi Járásbírósághoz magánszemélyként dr. Szél Bernadett, az LMP társelnöke, mint felperes.

TEOL/I.I.

Az alperes az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. A per második tárgyalást megelőzően a bíróságon kérdeztük meg a felek jogi képviselőit. Dr. Pálvölgyi Miklós elmondta, a hatástanulmányokat, valamint a Moszkvában 2014 januárjában aláírt megállapodásokat kérték a Paks II-től. A felperes, mint országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettes ugyanezen adatokat megkérte a minisztériumtól is. Arra kérdésre, hogy mire számítanak, az ügyvéd azt válaszolta, hogy a bíróságnak abban kérdésben kell döntenie, mi az erősebb, a nyilvánossághoz fűződő közérdek, vagy pedig az államnak a titokhoz fűződő érdeke.

Kollégám korrektül foglalta össze az ügyet, mondta dr. Nagy Péter ügyvéd a másik fél képviseletében. Indokolásképpen annyit tett hozzá, hogy folyamatban lévő ügyekről van szó. Ezekben információt kiadni a nyilvánosságnak olyan lenne, mint ha valaki a lakását szeretné eladni, de előtte nyilvánosságra hozza, hogy ugyan 100-ért kínálja, de boldogan odaadná 50 egységnyi összegért is. Álláspontjuk szerint sértené a magyar érdekeket, ha a kért gazdasági és műszaki információkat tartalmazó iratok nyilvánosságra kerülnének. Kérdésünkre hozzátette még, hogy a kért iratmennyiség A/4-es papírra másolva mintegy 60 centiméternyit tenne ki.

A bíróság a felperes kérelmét elutasította, mondta el lapunknak dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Járásbíróság sajtószóvivője. Az ítélet nem jogerős, a felek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhetnek.

TEOL/I.I. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!