Közélet

2012.10.21. 18:44

Érdektelenek az emberek?

Számtalan okot fel lehet sorakoztatni, amiért valaki nem megy oda segíteni másokon. Vélhetően ez a viselkedés inkább azokra jellemző, akik még nem kerültek olyan helyzetbe, hogy ők szorultak volna segítségre.

Molnár Ágnes

– Én biztosan odamennék a sérültekhez, ha egy baleset szemtanúja lennék. Abban azonban már nem vagyok biztos, hogy mernék-e segíteni rajtuk– mondta a szekszárdi Gyene Nikolett arra a felmérésre reagálva, mely szerint a baleseteknek mindössze a 2,5 százalékánál nyújtanak elsősegélyt az emberek Magyarországon.

Nikolett még annyit fűzött hozzá, hogy csak akkor merne "hozzányúlni" a bajba jutotthoz, ha úgy ítélné meg, hogy nem túl súlyos a sérülése, különben ugyanis jobbnak látná szakértő kezekre bízni a dolgot. De a nyomókötéssel például véleménye szerint megbirkózna. Mint mondta, nagyjából emlékszik arra, amit az elsősegélynyújtó tanfolyamon tanult, a tudásában azonban már nem 100 százalékig biztos.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Életek múlhatnak a segítségnyújtáson Képünk illusztráció
[/caption]
– Sajnos nagyon kevés azoknak a száma, akik értenek az elsősegélynyújtáshoz – tudtuk meg Benkő József vezető mentőtiszttől. Majd hozzátette, a bajt az is tetézi, hogy akik rendelkeznek a megfelelő tudással, azok sem mindig mernek cselekedni.

Mint kiderült, a vonulások alkalmával ritkán találkoznak olyan esettel, hogy valaki már megkezdte az elsősegélynyújtást, holott ennek ismerete elvileg előfeltétele annak, hogy az ember jogosítványt kapjon. A segítségnyújtás elmulasztója cserbenhagyással vádolható – hívta fel a figyelmet Benkő József.

A vezető mentőtiszt a problémán túl a megoldást is világosan látja, szerinte bőven van mit emelni az elsősegély oktatás színvonalán. Sok tanulóvezető ugyanis úgy áll neki a vizsgának, hogy majd csak átmegy rajta, holott ennek pont az lenne a lényege, hogy az ismereteket oly módon elsajátítsa, hogy baleset esetén alkalmazni is tudja. Éppen ezért is fontos, hogy ne kapjon jogosítványt senki addig, amíg nem tud elsősegélyt nyújtani.

Benkő József azonban pozitív tapasztalatokról is beszámolt. Találkozott már olyan esettel, amikor a segítő személy már megkezdte az elsősegélynyújtást, ráadásul nagyon precízen és jól. Olyan is volt, aki az újjáélesztést végezte, mikor a mentő a helyszínre ért. Aki tehát tud segíteni a bajba jutotton, annak haladéktalanul el kell azt kezdenie.

ulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének igazgatója a felméréssel kapcsolatban elmondta, a többség ilyetén hozzáállását több tényező is indokolhatja. Egyrészt a nem megfelelő tudás, másrészt vannak olyan emberek, akik egyszerűen közömbösek a mások problémái iránt, és nem éreznek késztetést a segítségnyújtásra.
Harmadrészt pedig találunk olyanokat is, akik ha szeretnének, sem tudnak segíteni, mert rosszul lesznek a vér, vagy csak egyszerűen a sebesültek látványától.

Gulyás Katalin azt tanácsolja, aki bizonytalan a tudásában, vagy nem is járt tanfolyamra, jelentkezzen bátran, mert bármikor előfordulhat, hogy akár a családtagjának is a segítségére lesz szüksége, nemhogy egy idegennek.

A Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének igazgatója egyébként azt tapasztalta, hogy az elsősegély-nyújtó vizsgákon alapjaiban véve két csoportba oszthatók a nebulók. Egy részük nyűgnek érzi az egészet, de kötelességből bemagolta az ismereteket, míg mások lelkesek és örülnek annak, hogy új tudás birtokába kerültek, mellyel másoknak segíthetnek.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!