Közélet

2012.12.31. 20:03

Folytatja, ahol abbahagyta

December elsejétől ismét dr. Kerekes László áll a dombóvári kórház élén. Célja a korábban elkezdett munka folytatása, az új lehetőségek megtalálása, és a kölcsönös bizalom helyreállítása.

TEOL/Hanol Erzsébet

Érezte a megbecsülést és a szeretetet a lakosság, valamint kórház dolgozóinak döntő többségétől, ez adott erőt dr. Kerekes Lászlónak ahhoz, hogy az egy évvel ezelőtti „mattolás” után mégis pályázatot nyújtson be Szent Lukács Egészségügyi Kft. főigazgatói posztjára.

A döntés ezúttal már nem az egy esztendeje bizalmatlan képviselő-testület kezében volt, hanem a májusi állami fenntartásba vételt követően a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hatáskörében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kerekes László azt mondja, nehéz időszak volt a vezetőváltás körüli huzavona, de tanult is belőle (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

December 1-től így majd’ egy év kihagyás után ismét dr. Kerekes Lászlót nevezték ki az intézmény élére. Az orvos 23 éve dolgozik a dombóvári kórházban, ebből 10 évet töltött el igazgatóként. Nem tagadja, nehezen élte meg a vezetői poszt és a személye körül kialakult huzavonát, de tele hittel, optimizmussal szeretné folytatni a szolgálatot.

– A szakma és a tulajdonos elképzelései különbözőek voltak – idézte fel a visszás helyzet okait a főigazgató. Mint mondta, a tevékenysége ellen felhozott legfőbb vád az volt, hogy nem képviselte megfelelően a kórház érdekeit a szerkezeti átalakításban, nem az aktív ágyak számának megőrzését szorgalmazta, hanem a rehabilitációs profil erősítését.

Ezzel szemben az akkor már ismert, az egészségügy változásairól szóló Semmelweis-tervből látszott, a szakma szándékai Kerekes doktor elképzeléseivel esnek egybe. Az alapellátás mellett a gyógyvízből merítkező rehabilitációs tevékenység – amely már évekkel ezelőtt hangsúlyt kapott Dombóváron – lehet a fő irány.

A szakmai irányítás elhatározásán az új vezetés sem tudott változtatni, tavaly július elseje óta 155 helyett 120 aktív ágy működik a dombóvári kórházban, a betegeket nyolc osztályon látják el. Az alapellátás tehát biztosított a Szent Lukács ellátási területén – dombóvári, tamási és sásdi járás – élő 70-80 ezer ember számára.

Dr. Kerekes László arra is kitért, hogy egy pénzügyileg és szakmailag stabil, az orvos hiánnyal minimálisan küzdő kórházat adott át, viszont egy adósságot felhalmozó intézményt vett vissza. Átvilágítást rendelt el annak feltérképezésére, mekkora tartozása van a kórháznak, mik ennek az okai, és miként lehet kilábalni belőle. Azt is kiemelte a főigazgató, hogy több, képzésre fordítható pályázati pénz elnyerése az előző vezetés eredménye.

A sikeres pályázgatást a jövőben is szeretnék folytatni. Ezzel összefüggő cél a háziorvosokkal közös prevenciós program megvalósítása, a sürgősségi osztály kialakítása, rendelő felújítás, a tüdőgondozó és felnőtt pszichiátriai ellátó áttelepítése a kórház területére, a felújításra szoruló épületszárny rekonstrukciója.

Ami a többi jövőbeni elképzelést illeti, a legnagyobb hangsúly a megye többi egészségügyi intézményével – főként Szekszárddal – való együttműködésen, a járó beteg és a sürgősségi ellátás erősítésén, a 120 ágy megtartásán és a rehabilitációs szerep regionális betöltésén van, illetve az idős ellátás új kihívásainak szeretnének mindinkább megfelelni. Továbbá a feszült időszakban megingott bizalom helyreállítása is fontos feladat – tette hozzá Kerekes doktor.

Számtalan név felmerült a tisztre, de egy ideig nem is volt orvos-igazgató

Dr. Kerekes László korábbi igazgatói megbízatása 2011 végén járt le, ám hosszas döntésképtelenség miatt 2012 első hónapjában orvos-igazgató nélkül működött a dombóvári egészségügyi intézmény. A képviselő-testülettől ugyanis Kerekes doktor nem kapta meg a bizalmat, míg a Fidesz-frakció által támogatott, szintén pályázó dr. Antalffy Zsolt hiába fordult háromszor is felmentvényért a szakmai vezető testülethez. Erre azért lett volna szüksége, mert hiányzott a poszt betöltéséhez kellő menedzseri képesítése. Ezt követően még 2011 végén képbe került dr. Nagy Mihály, a karcagi kórház igazgatója, aki ugyancsak élvezte a jobboldal támogatását, sőt úgy tűnt, ő lesz a befutó, de a szerződés kölcsönös aláírásra már nem került sor. Végül dr. Schmidt László töltötte be februártól november végéig az orvos-igazgatói tisztet, miután a szakmai vezetői testülettől megkapta a számára is szükséges felmentvényt, a képviselő-testülettől pedig a támogató szavazatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!