Közélet

2014.03.02. 09:11

Ingyen juthat praxishoz a jelentkező doktor

Keresik az új háziorvost. Mind a betegek, mind a fenntartó szeretné, ha újra lenne saját orvosa a szekszárdi Wigand-téri körzetnek.

Venter Marianna

Több mint húsz éve a szekszárdi Wigand-téri (egykor Mátai tér) háziorvosi rendelőbe jár Bakó Jenő olvasónk. Mint mondja, elég sűrűn cserélődnek az orvosok, de ez nem lenne baj, ő még egyikükben sem csalódott. Most is helyettesítő orvosok dolgoznak a rendelőben, és a váróteremben üldögélő páciensek között újra és újra lábra kap a szóbeszéd, miszerint meg fog szűnni ez a körzet, és hamarosan kereshetnek maguknak új orvost. Ennek nagyon nem örülne, éppen ezért jó lenne ebben az ügyben biztosat tudni.

Olvasónk kérdésével megkerestük a szekszárdi Humánszolgáltatási Igazgatóságot.

– Már háromszor meghirdettük a rendelőt, illetve a praxist, egyelőre eredménytelenül ? tudtuk meg dr. Főfai Klárától, az igazgatóság vezetőjétől. ?Egyelőre Szekszárd Megyei Jogú Város Egészségügyi Gondnoksága működteti a rendelőt, helyettesítéssel oldjuk meg az ellátást, napi két órás rendeléssel, és nem célunk a körzet megszüntetése, illetve felosztása más körzetek között.
A legutóbbi háziorvos, aki itt dolgozott, más városba költözött, és el akarta adni az erre a körzetre vonatkozó praxisjogát. Mivel nem sikerült a praxisjog értékesítése, az visszaszállt a szekszárdi önkormányzatra. Így az az orvos, aki úgy dönt, hogy elvállalja a körzetet, ingyenesen szerezhet praxisjogot, ami azért nem elhanyagolható szempont.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyelőre helyettesítéssel oldják meg a Wigand-téri rendelőben a betegek ellátását. A praxist már többször meghirdették (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A rendelő a város tulajdona, és továbbra is az marad, bérleti díjat nem számol fel az önkormányzat, a közüzemi díjak és a praxis működtetésének költsége terheli az orvost. Az önkormányzat bízik abban, hogy a jó feltételek, illetve a háziorvosoknak fizetett úgynevezett kártyapénz tervezett emelése ebben a körzetben is megoldja a problémát, azaz akad majd jelentkező a praxisra, mindenki megelégedésére.

Mi is az a praxisjog, és hogyan működik

A praxisjog az egészségügyi államigazgatási szerv által a háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok részére adott önálló orvosi tevékenység nyújtására jogosító engedélyben foglalt jog, amely alapján adott körzetben orvosi tevékenység végezhető. A háziorvos önálló orvosi tevékenységet csak személyesen folytathat abban a körzetben, amelyre a praxisjog vonatkozik.

A praxisjog személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely adott jogszabályi feltételek mellett elidegeníthető. Bérbe, haszonbérbe nem adható, és gyakorlásának joga sem ingyenesen, sem visszterhesen más részére át nem engedhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!