Közélet

2014.08.08. 09:11

Kell a vér, hiszen a betegellátás nyáron sem szünetel

„Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt!” Ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete.

TEOL/H.E.

A megyében augusztus végéig 32 helyszínen várják a véradókat – tájékoztatott Gulyás Katalin igazgató. A nyári hónapokban, mivel sokan vonulnak szabadságra, nehezebb a zavartalan betegellátáshoz szükséges vérmennyiségről gondoskodni, ráadásul sok baleset történik ebben az időszakban, és emiatt megugrik a vérigény. Országosan 7000-8000 donorra van szükség hetente, Tolna megyében pedig 324 levétel kell a heti egyenletesség megőrzéséhez. – A kitűzött létszámot azonban nem mindig sikerül teljesíteni – árulta el Gulyás Katalin.

Ahhoz, hogy ezen az arányon javítani tudjanak, számos helyszínen tartanak kitelepült véradást, például augusztus 14-én a szekszárdi OBI áruházban. Az igazgató azt kéri, hogy az is szánjon félórát az életmentő tűszúrásra, aki éppen nem akar vásárolni, sőt lehetőleg bírjon rá mást is a segítségnyújtásra. A fiatalok, különösen a harmincas korosztály bevonása kiemelt célkitűzés, mivel ez az életerős generáció hiányzik leginkább a véradók közül.

A Magyar Vöröskereszt a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is jelen van a nagyobb fesztiválokon és a rendezvényeken. Nincs ez másképpen Tolna megyében sem, így ezen a szombaton Bonyhádon, a Tarka Marhafesztiválon lesz lehetőség a véradásra. A művelődési központban 14-18 óráig várják az önkénteseket. Augusztus 16-án Bátaszéken, az Iparos Grill Fesztiválon, míg augusztus 30-án Tevelen, a Galuska Fesztiválon lesz megtalálható a Vöröskereszt sátra.

Gulyás Katalin ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy alkoholfogyasztás után már nem lehetséges a véradás, ezért még az első pohár elfogyasztása előtt keressék fel őket a donorok. Az alkoholmentes italok bőséges fogyasztása azonban ajánlott, mint ahogy az étkezés is a véradást megelőzően. Vért egyébként azok adhatnak, akik elmúltak már 18 évesek, de még nem töltötték be a 65. életévüket; akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot; nem vérzékeny; nem ájulékony; nem szoptató anyuka. A véradáshoz szükség van a személyi igazolványra, lakcím- és a TAJ-kártyára. A vér levételét minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg.

A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu és a https://www.facebook.com/onkentes.veradas Facebook oldalon tekinthetőek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!