Közélet

2012.01.13. 19:01

Kocsiban, út mellett szülte meg gyermekét

A kismamák zöme kórházban kívánja világra hozni gyermekét. Elvétve előfordul, hogy a kicsi olyan gyorsan érkezik, hogy már nem marad idő bemenni. Megyénkben az elmúlt hetekben több ilyen eset is történt.

Vida Tünde

Ahogyan arról hírt adtunk, karácsony után Pakson egy édesapa bábáskodott kislánya születésénél, mert – bár rendkívül rövid idő alatt a helyszínre értek – a mentők „lekésték” az eseményt. Hasonló eset történt egy szedresi kismamával. Szigeti Szonjáék december 13-ra várták második gyermeküket, de sejtették, hogy ő is korábban érkezik, és azt is, hogy gyors szülés lesz, hiszen az elsőnél mindössze negyedórát töltött a szülőágyon.

Amikor 8-án hajnalban fájásokra ébredt, még azt hitték, autóval beérnek a kórházba, de hamar eldöntötték, mentőt hívnak. Ők pedig érkezésükkor már látták, nincs értelme útnak indulni.

– Visszakísértek a mentősök a házba és a nappaliban szültünk – idézte fel Szonja. – Alig 1 óra volt az egész az első pici fájástól a születésig. A 3 éves Gáborka mindeközben a másik szobában aludt. Már megszületett az öccse, amikor felébredt. Köszönt az öcsinek, és mintha mi sem történt volna, elment játszani – tette hozzá az anyuka.

Mint mondta, nem híve az otthonszülésnek, hiszen annyi komplikációról hallani. Nála szerencsére minden rendben ment, a mentősök nagyon jól végezték dolgukat, két nappal a szülés után táncolni tudott volna pedig Olivér 4100 grammal jött a világra. Szonja elárulta, hogy egy internetes közösségi oldalon utólag megkereste az ápolót, és megköszönte neki.

A nagydorogi Lendvai Gyöngyi története még kalandosabb volt. Negyedik gyermekük, Linda november 15-én született. Az első fájások, illetve a burokrepedés és a baba érkezése között alig egy óra telt el. Az, hogy nem otthon született meg, talán 5-8 percen múlt, Kajdacs határáig értek el a kocsival. A baba ott, a 63-as úton jött világra, a születési anyakönyvi kivonatába azonban Szekszárdot írták.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lendvai Szabolcs és Gyöngyi négy gyermekükkel: Jankával (balról), Ábellel, Pannával és a kalandos körülmények között született Lindával Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A család Linda fényképe kíséretében levélben köszönte meg a mentősök segítségét. Gyöngyi azt mondta, nem volt orvos vagy mentőtiszt, egy ápoló bábáskodott a kicsi érkezésekor. Még meg is beszélték, hogy mindkettőjüknek ez volt a negyedik szülése.

Azt is elárulta, hogy nem kislányuk volt az első a családban, aki különleges körülmények között látott napvilágot, férje nagybátyja majd’ száz évvel ezelőtt egy vonaton született.

Az ilyen történetek ritkaságszámba mennek, tudtuk meg Benkő József megyei vezető mentőtiszttől. A mentési statisztikában azok az esetek is szülésként szerepelnek, amelyeknél beérkeznek a kórházba. Ezzel együtt is csupán a mentések két százalékát teszik ki. Az, hogy még a kismama otthonában, vagy az úton megérkezik a gyerek, ennek a töredéke.

A témáról további érdekes részleteket talál a Tolnai Népújság január 14-i, szombati számában!

Vida Tünde Lendvai Szabolcs és Gyöngyi négy gyermekükkel: Jankával (balról), Ábellel, Pannával és a kalandos körülmények között született Lindával Fotó: Kiss Albert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!