Közélet

2013.03.08. 13:30

Nem kell aflatoxinos tej!

E hét elejétől naponta több tízezer tejet kénytelenek a Tolna megyei termelők megsemmisíteni, mert a lefejt mennyiségben a megengedettnél magasabb az aflatoxin. A rossz hír zömében a kistermelőket érintette, akik elkeseredésükben azt fontolgatják, hogy az érintett hatóság udvarára öntik a tejet.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotó: Petõfi Népe

A megyei szarvasmarhatartói közül többen személyesen, illetve telefonon keresték fel szerkesztőségünket. Mint mondták, nagyon el vannak keseredve, mert egyik napról a másikra a feldolgozó arról értesítette őket, hogy nem veheti át a tejet, mert a megengedettnél jóval magasabb benne az aflatoxin szint.

– A múlt év augusztusától ugyanazt a takarmányt etetem a tehenekkel. Eddig nem volt gond a tej minőségével, egyik napról a másikra vajon mitől változhatott a helyzet? – tette fel a kérdést egyikük.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A magyar tejben sokkal kevesebb az aflatoxin megengedett mértéke, mint az amerikaiban (AS illusztráció)
[/caption]Csak Bogyiszló környékén napi hétezer tejet kell megsemmisíteni, ami szintén nem egyszerű feladat, mert az aflatoxinos tejet nem lehet a borjakkal megitatni, nem készülhet belőle túró, tejföl és a szántóföldre sem szabad kiönteni. Egyedüli megoldás, hogy Paks mellé kell elszállítani egy bioüzembe, ahol ezt megsemmisítik, de a szállítás költsége is sokba kerül akkor, ha bevétele nincs az embernek. A gazdák többsége hitelt vett fel az üzemének a fejlesztésére abban a tudatban, hogy szerződése van a feldolgozóval, így biztos bevételre is számíthat.

Mi az aflatoxin?

Az aflatoxin egy gyakran előforduló penészgomba által termelt méreg (mykotoxin), mondta dr. Hadházy Árpád, a megyei agrárkamara megbízott elnöke, aki állatorvosként évekig vezetett egy tehenészetet is. A méregtermelésnek a magas hőmérséklet és magas páratartalom kedvez, ezért korábban úgy vélték, hogy a közép-európai klímafeltételek nem ösztönzik a penészgombák aflatoxin termelését, és ez a probléma a hazai takarmányokat kevéssé érinti.

Az elmúlt év szokatlanul meleg időjárása azonban rácáfolt erre a vélekedésre, így állt elő az a helyzet, hogy a tejelő tehenek egyes takarmányféleségeiben (kukorica, kukorica-szilázs, lucerna-szenázs) esetenként nemkívánatos szintet ér el az aflatoxin mennyisége. Azaz meghaladja a tejhasznosítású állatok teljes értékű takarmányában a megengedett maximális mennyiséget.

Márpedig a takarmánnyal felvett aflatoxin megjelenik a tejben, és elérheti azt a szintet (0,05 mikrogramm/kg), amely fölött a tejet fogyasztásra alkalmatlannak kell minősíteni. Azért van szükség ilyen alacsony szint előírására, mert az aflatoxin rendkívül erős méreg, és a fogyasztók egészségének védelme csak így biztosított. A tejfeldolgozó üzemeknek minden beérkező nyerstej szállítmányt ellenőrizni kell, és a 0,05 mikrogramm/kg aflatoxin szint fölötti tételeket kötelezően vissza kell utasítani.


Az unióban 0,05 a megengedett szint, az USA-ban ennek a tízszerese

Az aflatoxinok ilyen mértékű elszaporodása nem jellemző hazánkban, mondta Dam János gabonafelvásárló, növénytermesztési szakmérnök. Két feltétel szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet kialakuljon: olyan meleg nyár, mint a múlt évi volt, tartósan 35 fok feletti hőségnapokkal, illetve a növény (búza, kukorica, árpa) sérülése, amire a gazdálkodó nem figyelt, időben nem védekezett (növényvédelmi permetezéssel).

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy míg az unióban 0,05 mikrogramm/kg a megengedett aflatoxin szint felső határa, addig például az USA-ban ennek a tízszerese, vagyis 0,5 mikrogramm/kg, mondta a szakember. Az unióban is csak pár éve csökkentették a jelenlegi szintre. Ahhoz, hogy mérgezési tüneteket észleljünk magunkon, tartósan, napi száz liter aflatoxinos tejet kellene meginnunk, mondta a szakember. Ez viszont nem vigasztalja azokat a gazdákat, akik jelenleg nem tudják értékesíteni a tejüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!