Közélet

2017.01.06. 10:42

Nincs több beteg, mint máskor

A téli hónapokban sok szó esik az influenzáról, ám ebben az időszakban tetőzik egy másik igen veszélyes betegség is: a fertőző agyhártyagyulladás.

Budavári Kata ([email protected])

A két betegséget azért is érdemes együtt említeni, mert a kezdeti tüneteik nagyon hasonlóak – vagyis eleinte felső légúti fertőzés, láz, torokfájás, erős fejfájás, hányás és levertség jelentkezik, míg pár órán belül követhetik görcsök, esetleg aluszékonyság, de tudatzavar is megjelenhet. Csecsemők esetében a jelek még kevésbé jellegzetesek, hiszen náluk láz, nyugtalanság, aluszékonyság és hányás kísérheti a kezdeti stádiumot.

Az agyhártyagyulladás esetében gyakran órák alatt alakulhat ki életveszélyes állapot, így a felismerés létfontosságú, de igen nehéz. Az egyetlen biztos módszer a megelőzés. Mint azt dr. Horváth Gábor véli: jó hír, hogy januártól ingyenes a fertőző agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni oltás. Az elmúlt időszakban történt halálos kimenetelű megbetegedéseket B típusú meningococcus fertőzés okozta. A szekszárdi gyermek háziorvos elmondta, megkeresett egy immunológus szakorvost, aki rávilágított: nincs szó több megbetegedésről, mint máskor.

2015-ben a 36 megbetegedésből kilenc, 2016. december közepéig a 47-ből nyolc eset végződött halállal. Jellemzően nem alakul ki járvány, inkább szigetszerű megbetegedésről van szó. A védekezés módja az oltás, csakhogy kisgyermekek esetében a szükséges négy adag összesen úgy 130 ezer forintba kerül. Dr. Horváth Gábor tájékoztatása szerint azért ilyen drága a vakcina, mert rendkívül bonyolult eljárással készül. Az oltóanyag ugyanis immunológiailag nagyon közel áll az idegsejt felszínéhez. Jelenleg hiánycikk, de a külföldi gyártó ígéretet tett arra, hogy kielégíti az igényeket. A vakcinára az utóbbi hetekben igen nagy érdeklődés mutatkozott az egész országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!