Közélet

2012.07.20. 17:22

Pénzre várnak a fogyatékossággal élők szervezetei

Címkék#Szekszárd

Sok a feladat a fogyatékossággal élők szervezeteinek háza táján, ám a feladatok elvégzéséhez szükséges forrásnak bizony szűkében vannak ebben az esztendőben. Az illetékes minisztérium heteken belülre ígéri a megoldást.

TEOL/Venter Marianna

A Tolna megyében működő fogyatékos szervezetek jelezték lapunknak, hogy idei működésük egyre nehezebb helyzetbe került. A tájékoztatás szerint e szervezetek túlnyomórészt költségvetési támogatásból látják el feladataikat. Ezek a feladatok igen sokrétűek, a jogsegélyszolgálattól a nyári táborozásig. S bár a költségvetési támogatás nem az egyetlen bevétele a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteinek, ez a legnagyobb, és enélkül teljesen reménytelenné válhat a működésük.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fogyatékossággal élők szervezetei sokrétű feladatot látnak el. Képünk a fennállásának ötéves évfordulóját ünneplő bonyhádi „Együtt 1 másért” Nappali Intézmény rendezvényén készült (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Mint megtudtuk, hosszú évek gyakorlata szerint legkésőbb tavasszal szerződést kötnek a költségvetési törvényben nevesített fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel az állami támogatásra, ám az idén ez még mindig nem történt meg. A szervezetek nem tudják fizetni a számláikat, nem tudják megszervezni a programjaikat, amelyek tagságuk számára sokszor az egyetlen lehetőséget jelentik például a közösségi életre, sportra, kikapcsolódásra. A megyében lévő érdekvédelmi szervezetek igyekeznek kitartani, például a költségek minimálisra csökkentésével, illetve egyes programok törlésével, vagy lerövidítésével.

A fenti problémával lapunk megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától a következő választ kaptuk:

„A költségvetési törvényben nevesített fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek állami támogatására irányuló szerződések megkötése elsősorban azért késlekedik, mert a 2011. évi támogatások elszámolásának ellenőrzése és utóellenőrzése alapján számos szervezetnek hiánypótlási kötelezettségei voltak, amelyek teljesítése és ismételt ellenőrzése időigényes folyamat. (A szóban forgó szervezetek közül egy a mai napig nem tett maradéktalanul eleget ennek a kötelezettségének.)

Több szervezet esetében további probléma volt a szerződések alapját képező – az érintett szervezetek által elkészítendő – szakmai és pénzügyi terv benyújtásának jelentős késedelme, emellett van olyan kedvezményezett, amely még nem küldte meg a szerződés kötelező mellékleteit képező igazolásokat és egyéb dokumentumokat sem. Miután e szervezetek adófizetői forintokból gazdálkodnak, elengedhetetlen a támogatásokkal való pontos és szabályszerű elszámolás.

A szerződések előkészítését ettől függetlenül a tárca már korábban megkezdte, így azok a szervezetek, amelyeknél már lezárult a hiánypótlási procedúra, előreláthatólag két héten belül aláírt szerződéssel rendelkezhetnek, a forrás pedig a szerződések aláírásától számított bő egy héten belül kerül a szervezetek számlájára”.

Mindenben segítenek tagjaiknak a szervezetek

A bevásárlástól a pályázatírásig sok mindenben segítik tagjaikat a fogyatékossággal élők szervezetei. A szolgáltatások pedig nagyon kevés kivételtől eltekintve ingyenesek, vagy jelképes összegbe kerülnek.

A látás-, hallás- és mozgássérültek egyesületeinek szolgáltatásai közé tartozik például a szociális segítségnyújtás, a különböző tanfolyamok szervezése és lebonyolítása. Segítséget kapnak a tagok nem csak a mindennapi ügyek szervezésében, intézésében, hanem például a különféle egyéni támogatási pályázatok elkészítésében is. A megyei szervezetek szolgáltatásai közé tartozik a közösségépítő-, sport- és szabadidős programok szervezése és lebonyolítása is.

A látás-, hallás- és mozgássérültek egyesületeinek szolgáltatásai közé tartozik például a szociális segítségnyújtás, a különböző tanfolyamok szervezése és lebonyolítása. Segítséget kapnak a tagok nem csak a mindennapi ügyek szervezésében, intézésében, hanem például a különféle egyéni támogatási pályázatok elkészítésében is. A megyei szervezetek szolgáltatásai közé tartozik a közösségépítő-, sport- és szabadidős programok szervezése és lebonyolítása is. A fogyatékossággal élők szervezetei sokrétű feladatot látnak el. Képünk a fennállásának ötéves évfordulóját ünneplő bonyhádi „Együtt 1 másért” Nappali Intézmény rendezvényén készült (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!