Közélet

2012.06.10. 13:53

Újszülöttek, anyák is veszélyben voltak a kórházi tűzben

Mostanában ünneplik ötvenedik születésnapjukat azok az egykori újszülöttek, akik azokban a napokban látták meg a napvilágot, amikor leégett a régi szekszárdi kórház tetőzetének egy része.

TEOL/S.K.

A mentést Csőglei István irányította, ő ma már a Tolna Megyei Tűzoltószövetség örökös tiszteletbeli elnöke, a tűzoltóság krónikása, aki A szekszárdi tűzoltóság története című könyvében is megemlékezett az 1962. június 7-i tűzesetről.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy korabeli fénykép a tűzről (TN)
[/caption]

Az épület akkor még egy emeletes volt, és a Wesselényi utca sarkán a tetőn egy kupola is díszítette. Innen indult ki a tűz, ami főként a szülészeti osztályt, anyákat és kisdedeket is veszélyeztetett. A tüzet – méreteihez képest – végül gyorsan, kb. egy óra alatt eloltották a tűzoltók.

Mindenkit sikerült kimenekíteni az épületből, senki nem sérült meg. A vizsgálat alapján a kórház egyik segédmunkásának cigarettájából kieső parázs izzította fel a padláson levő fűrészport, ez okozta a bajt. A tűzesetnek azonban pozitív hozadéka is volt.

Az épületre már régóta szerettek volna még egy szintet felhúzni, de a műemlék jellegű kupola miatt ezt nem engedélyezték. Miután a kupola megsemmisült, kétemeletesre bővülhetett a régi kórház, ahogy az ma is látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!