Kultúra

2015.01.16. 13:19

Minden amatőr alkotónak kijár a bemutatkozás lehetősége

Hosszú a listája, mi mindennel is foglalkozik Antalné Bíró Jolán. A Harcon élő alkotó arra tette fel az életét, hogy támogatja és ápolja a művészetet és a székely hagyományokat.

Venter Marianna

– Nem volt könnyű életem. Édesanyám korán meghalt, félárván maradtam. Egy darabig édesapám nevelt, aztán amikor újra megnősült, a nővérem viselte gondomat. Gyermek- és fiatal koromban nagyon vágytam a teljes családra, amikor férjhez mentem és megszülettek a gyermekeim, teljesült ez a vágyam – meséli magáról Jolika. – A nővérem a mai napig a kisdorogi szülői házban él. Én is sokat járok oda, hiszen ott vannak eltemetve a nagyszüleim, rokonaim. Oda haza járok, Harca pedig haza jövök – mondja.

A család Bukovinából, Hadikfalváról érkezett. Székely mivoltukat büszkén megtartották, és ezt a vonalat viszi tovább Jolika is. Az örökség adta kincset tovább őrzi, gyarapítja, és mutatja meg másoknak is. Öt esztendeje a harci Rozmaring dalkör vezetője. Gyakori szereplője, fellépője mind szólistaként, mind a dalkör tagjaként a megyében zajló rendezvényeknek, eseményeknek, a megyeszékhely nagyközönsége legutóbb a karácsonyváró rendezvénysorozat fellépőjeként láthatta. Nem csak az éneklés érdekli, grafikus és meseíró is egyben. Meséit egy kötetben gyűjtötte össze, amely A katicabogár batyuja címet viseli. Az ének, a mese és a rajz mellett a szövés is a kedves elfoglaltságai közé tartozik.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Antalné Bíró Jolán közösségért végzett tevékenységét már többször is elismerték (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Az a véleményem, hogy minden amatőr alkotónak meg kell adni a bemutatkozás lehetőségét, legyen szó festőről, grafikusról, varróról, szövőről, egyéb kézművesről, vagy éppen énekesről, dalkörről. A magam szerény módján igyekszem segíteni ebben, kiállítási lehetőséget biztosítok a megyében élő amatőr alkotóknak, akik szívesen mutatják be műveiket Harcon. A kiállítás megnyitók mindig nagyon jó hangulatban zajlanak, mivel egyben közösségi események, találkozók, amelynek a végén minden alkalommal együtt énekelnek a résztvevők – meséli.
Bár folyamatosan szervezi a kiállításokat, és igyekszik eleget tenni a felkéréseknek, meghívásoknak, még sok tervét szeretné megvalósítani. Mindenekelőtt tovább tökéletesíteni az énektudását, és ápolni a művészetet, fesztivált és népdaltalálkozót szervezni. Mindezt természetesen térítésmentesen, saját idejét, energiáját felhasználva.
– Szívesen és szívből alkotok és veszek részt bemutatókon, rendezvényeken. Boldoggá tesz, ha erre másoknak is lehetőséget tudok adni. Úgy gondolom, minden ember képes az alkotásra, csak meg kell találnia a megfelelő kifejezési módot – mondja Jolika.

Jellemzője az aktív közösségi szerepvállalás

Antalné Bíró Jolán 1950-ben született Kisdorogon. Szövő szakképesítése, vasúti öszszakvizsgás képesítése és számos egyéb végzettsége van, a MÁV-nál dolgozott, majd a Hungária Biztosítónál, onnan ment nyugdíjba. Harcon él, három felnőtt gyermeke és egy unokája van.
2010 óta tagja a Kétyi Bukovinai Székelykörnek, 2014 óta a Szekszárdi Székelykörnek. 2006 óta tagja a Harci Polgárőrségnek, 2009 óta a Vöröskeresztnek, s 2012 óta a harci közhasznú értékmegőrző egyesületnek.

Elismerései: Népek tánca, népek zenéje vetélkedőn ezüst minősítés (2013), ugyanitt kiemelt arany minősítés (2014), és a Megyei nyugdíjas érdekszövetség Díszoklevele (2014).

Állandó kiállítás őrzi a fafaragó emlékét

Bíró Lőrinc székely fafaragónak állít emléket a 2006-ban megnyílt állandó kiállítás Harcon. A tárlatot Antalné Bíró Jolán a harci Alkotmány utcai házának egyik helyiségében rendezte be édesapja emlékére. Bíró Lőrinc Hadikfalván született, onnan érkezett családjával a második világháború után Magyarországra. 1977 óta alkotott, a megyében többször állított ki, fafaragásai a környék számos székely házában megtalálhatóak. 2005-ben, nyolcvannégy éves korában hunyt el Harcon. Az emlékére berendezett állandó kiállítás – amely rendszeresen helyt ad más alkotók kiállításának is – szombatonként 10 és 12 óra között látogatható, ingyenesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!