Kultúra

2015.08.08. 23:16

Nemzetközi elismerést hozott a Ringató

Szekszárdról indult a zenepedagógus és a módszer is, és most már, nyugodtan állíthatjuk, mindkettő világhírű lett.

Venter Marianna ([email protected])

A Nemzetközi Kodály Társaság (International Kodaly Society) a kisgyermekkori zenei nevelés területén végzett munkájáért Gállné Gróh Ilonát, a Ringató módszer kidolgozóját Nemzetközi Forrai Katalin-díjban részesítette. A díjat a kitüntetett a héten vette át a skóciai Edinburgh-ben. A kétévenként odaítélt magas rangú elismerést a magyar díjazotton kívül idén Lorna Zemke amerikai zenepedagógus kapta meg.

– Úgy éreztem magam a díjátadón, mint aki a levegőben lebeg. Csodálatos érzés és nagy megtiszteltetés, hogy azért kaptam elismerést, ami a szívügyem. Amikor elkezdtem a Ringató foglalkozásokat, az volt a célom, hogy kedvet ébresszek a kisgyermekes szülőkben az énekléshez, játékhoz. Akkor nem gondoltam, hogy „műfajt” teremtek, amely egyformán okoz örömet mamának és babának, és segít abban, hogy tudjunk örülni az életnek, egymásnak, az együtt töltött időnek – mondja Gállné Gróh Ilona.
A Ringató története 24 éve kezdődött. Gállné Gróh Ilona a szekszárdi főiskolán tanította akkor, és ezzel egyidőben zeneóvodás csoportjai is voltak. Egy anyuka, akinek a kisgyereke ebbe a csoportba járt, megkérdezte, hogy az egyéves kistestvért is hozhatná-e az óvodások közé.

Először nemleges választ adott, aztán elkezdett azon gondolkodni, hogy a legkisebbekkel a szülőkkel együtt lehetne foglalkozni. Megkérte az érdeklődő anyukát, hogy jöjjön el egy hét múlva, s hozzon magával még néhány kisbabás anyukát. Hatan jöttek el az első foglalkozásra, de nem telt bele sok idő, és már nem fértek el a teremben, ami pedig egy jókora társalgó volt.
A Ringató országos, és most már nyugodtan mondhatjuk, országhatáron túli hódító útja pedig úgy kezdődött, hogy a Duna Televízió Szekszárdon, a Művészetek Házában felvett egy viszonylag hosszú anyagot a foglalkozásokról 1998-ban. Ebből készítettek aztán Bartalus Ilonával, az akkori zenei szerkesztővel három félórás műsort, amit be is mutattak a tévében. Ennek a műsornak volt a címe Ringató. Ezután nagyon sokan, sok helyről megkeresték, érdeklődtek a módszerről, nagy újdonságnak számított. Közben már Budapestre járt tanítani, tankönyvet írt, továbbképzéseket, tanfolyamokat tartott gondozónőknek, óvónőknek, és a fővárosban is elindította a Ringatót. Amikor aztán olyan sok helyre hívták, hogy maga már nem tudott mindenhová eljutni, akkor tanfolyamot szervezett, és tanítani kezdte a Ringató módszertant.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Gállné Gróh Ilona Edinburgh-ban vette át a díjat
[/caption]

A Ringató híre hamar eljutott a külföldön élő magyar közösségekhez. Gállné Gróh Ilona bejárta a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Vajdaságot. A jövő hónapban Szlovéniába, a Mura-vidékre készül tanítani. A Kárpát-medence magyarlakta településein túl jól működő Ringató csoportok vannak Ausztriában, Angliában, Németországban és Svájcban is.

– Néha úgy érzem, jó lenne egy kicsit megállni vagy legalább lassítani, legfőképpen a családom, az unokám miatt. Persze tervek is vannak, újabbak születnek, és azt nem tehetem meg, hogy megálljak. Itt vannak a tanítványaim, a foglalkozásvezető „lányaim”, kolléganőim, akiket nem lehet cserben hagyni. Tudom, hogy talán túl merész, nagy álom, de szeretnék egy intézetet létrehozni. Ehhez komoly támogatásra lenne szükségünk, de remélem, sikerülni fog – zárja a beszélgetést Gállné Gróh Ilona.

A jövőért dogoznak

A Nemzetközi Kodály Társaság 1975-ben alakult meg Kecskeméten azzal a céllal, hogy elősegítse Kodály Zoltán zenei, kulturális és oktatási koncepciójának megismerését, különösen a fiatalok oktatásának fejlesztését. A társaság 34 országban működik és fórumot biztosít mindazoknak, akik a magyar zeneszerző, tudós és pedagógus szellemiségét ápolják. A szervezet tagjainak meggyőződése, hogy a zene egyedülálló szerepet játszik a jövő generációjának alakításában azzal, hogy megteremti a szellemi potenciál és az érzelmi növekedés egyensúlyát.

Névjegy

Gállné Gróh Ilona 1956-ban született Komlón. Iskolák: Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Komló, Pécsi Művészeti Szakközépiskola, Janus Pannonius Tudományegyetem. Munkahelyek: Hunyadi János Általános Iskola, Hőgyész; II. sz. Általános Iskola, Tamási; Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola, Szekszárd; Garay János Ének-zenei Általános Iskola, Szekszárd; jelenleg pedig a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány. Házas, két felnőtt gyereke és egy kilenc hónapos kislány unokája van. Hobbi: zene, színház, olvasás, utazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!