Lehetett tartalékolni a folytatásra is

2024.07.29. 21:15

Végig vezetve verte Kanadát a magyar pólóválogatott

Megszerezte első győzelmét a magyar női vízilabda-válogatott a párizsi olimpián, 12-7-re nyert Kanada ellen a csoportkör második fordulójában, hétfőn.

MTI

Nem hiányzott az a kicsi se

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A találkozót Garda Krisztina vezetésével a negyedik negyedben döntötte el végleg a magyar együttes, amelynek legeredményesebb játékosa Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta volt három-három góllal.

A két csapat éppen egymással, Magyarországon kezdte meg az olimpiai felkészülést, amelynek részeként Gödöllőn játszottak egy mérkőzést. Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok együttese akkor 14–7-re nyert, majd a görögországi Tetisz Kupán 11-6-ra győzött.

Főként védekezésben kezdett kiválóan a magyar csapat, a kanadaiak vagy lövésig sem jutottak, vagy csak olyan próbálkozásra volt erejük, amit Magyari Alda könnyedén hárított. Elöl a center, Parkes Rebecca két remek egyéni megmozdulás végén talált a kapuba, majd a csapatkapitány Keszthelyi Rita egy leheletfinom mozdulattal, lágyan emelte a kapufa és a keresztléc találkozása közé a labdát. Az emberelőnyökkel ugyanakkor gondban volt a magyar csapat, létszámfölényben az első három lövés a blokkban halt el. A negyed végén Parkes ötméterest harcolt ki, amit Keszthelyi értékesített (4–1).

Kanadai góllal indult a második negyed, de bő három perc elteltével visszaállt a különbség, amikor az ötödik fórjukat végre értékesítették a magyarok. Gurisatti Gréta fejezte be a figurát, majd az ő ejtésével növelte előnyét a válogatott. Az észak-amerikaiak Emma Wright szép kapáslövésével szépítettek, Vályi Vanda azonban lefordulásból szinte azonnal betalált. Hátrányban Garda Krisztina blokkolt kiválóan, elöl viszont ezúttal is kimaradt a fór. A kanadaiak egyetlen másodperccel a dudaszó előtt találtak a kapuba.

A nagyszünet után támadásban mindkét gárda elakadt, rengeteg volt a rossz passz, a gyenge lövés, hibásan megjátszott fór. Közel hét perc telt gól nélkül a negyedből, amikor a rivális ötmétereshez jutott, amit Axelle Crevier értékesített. A magyar gólcsendet Garda és Keszthelyi összjátéka törte meg, előbbi finoman feltett labdáját utóbbi finom mozdulattal paskolta a hálóba (8–5).

A záró nyolc percet Garda óriási gólja vezette fel, majd ő szolgálta ki Vályit, aki a szélről vette be a kaput. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás (10–5), hiszen már csak hat perc volt hátra. A kanadaiaknak nem volt esélyük megközelíteni riválisukat, a vége 12–7 lett.

A magyaroknak - akik az első fordulóban 10–8-ra kikaptak Hollandiától - most három nap pihenőjük lesz, pénteken Kína ellen folytatják szereplésüket, a csoportból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Magyarország–Kanada 12–7 (4–1, 3–3, 1–1, 4–2)
Olimpia 2024, női vízilabda, A-csoport, 2. forduló. Párizs, 3500 néző. Vezette: Markopulu (görög), Cabanas (spanyol)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Faragó K., GURISATTI 3, GARDA 1, PARKES 2, VÁLYI V. 2, Horváth B. Csere: KESZTHELYI 3, Szilágyi D. 1, Mahieu, Leimeter, Rybanska. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
KANADA: Gaudreault – La Roche, PAUL 2, McKELVEY 2, Lemay-Lavoie, WRIGHT 2, Crevier 1. Csere: Mimides, McDowell, Browne, Lekness, Vulpisi. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Emberelőny-kihasználás: 13/3, ill. 6/0
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1

Az A-csoport állása: 1. Hollandia 4 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 2/2 (20-17), 3. Ausztrália 2/1 (7-5), 4. Kanada 0/1 (7-12), 5. Kína 0/2 (16-22)

Következik: Kína–Magyarország (08. 02., péntek, 20.05).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!