Ország-világ

2008.02.13. 09:34

Obama és McCain lépéselőnyben

Barack Obama jelen állás szerint az amerikai demokrata előválasztási verseny éllovasává lépett elő. A keddi előválasztási forduló mindhárom helyszínén nyert Hillary Clintonnal szemben.

BAMA

Barack Obama illionis-i szenátor hétvégi elsöprő győzelmi sorozatát Hillary Clinton nem tudta megállítani, az afro-amerikai aspiráns kedden is magabiztosan nyert. Obama Virginiában a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 64-35 arányban, Marylandben 32 százalékos feldolgozottságnál 59-37, Washington D.C.-ben a szavazatok 98 százalékának ismeretében 75-24 arányban vezetett. Az ABC televízió becslése szerint Obama eddig összesen 1209, Clinton 1192 delegáltat gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkongresszusra, ahol 2025 szavazatra lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez.

McCain küldötteinek száma 804, Huckabee-é 240; a republikánusoknál 1191 küldött kell majd a győzelemhez. Obama már a következő előválasztási forduló helyszínén, Wisconsin államban, Madisonban mondta el győzelmi beszédét, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az országnak új irányra van szüksége, amelyet ő képvisel. Kijelentette, jó úton haladnak, de figyelmeztetett, a verseny még nem ért véget. Virginia és Maryland államban, valamint a fővárosban, Washington D.C.-ben rendezett előválasztási fordulókban a republikánus versengésben John McCain is mindenhol legyőzte vetélytársát, Mike Huckabee-t, megszilárdítva ezzel elsőségét. McCain a három helyszínen 99, 31, 98 százalékos feldolgozottság mellett 50-41, 56-29, illetve 68-17 arányban volt az első. McCain a virginiai Alexandriában John Kennedy híres szavait idézve arról beszélt, hogy elnökként az lesz a vezérelve: „Ne azt kérdezd, mit tesz érted az ország, hanem hogy te mit tehetsz az országért”. Huckabee-nek megköszönte lelkes szereplését, mint fogalmazott, teljesítménye időnként izgalmassá tette a versenyt.

Obamáné felkészült a first lady szerepre

Michelle Obama már felkészült az első amerikai, fekete first lady szerepére - derült ki abból az interjúból, amelyet az elnökjelöltségre pályázó Barack Obama felesége adott a CNN hírtelevíziónak. A férjénél három évvel fiatalabb, 44 éves Michelle Obama – aki két kislány, a 9 éves Malia és a 6 éves Sasha édesanyja – elmesélte, hogy kislánykorában még álmodni sem mert arról, hogy az Egyesült Államoknak egyszer fekete elnöke lehet. Mára viszont ez már nemcsak álom, hanem olyan cél, amelyet férje - akit legjobb barátjának tart - elérhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában