Közel-keleti konfliktus

2024.06.07. 08:06

Beszédet mond az amerikai kongresszus előtt az izraeli kormányfő

Az izraeli–palesztin háború 245. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben az emlékezés napján, 2024. május 13-án. Az emlékezés napját évente megtartják Izraelben a terrorizmus áldozatainak és azoknak a zsidó katonáknak a tiszteletére, akik 1860 óta az arabok ellen vívott harcokban estek el

Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Gil Cohen-Magen

Izrael elfoglalta a Gázai övezet Egyiptommal szomszédos sávját

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót arab beszámolók szerint. 

A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy "műveleti ellenőrzést" hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot, a Philadelphi-folyosó Földközi-tenger felé eső végén, a part közelében egy kis szakaszon még nem voltak jelen a szárazföldi erők.

 A helyszíni beszámolókra hivatkozó pénteki jelentések szerint azóta már harckocsikkal is felvonultak a sávon. 

Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy a Gázai övezet déli szélén fekvő Rafah városban is folytatta támadását, és ennek során a térségben alagutak lejárataira és fegyverekre bukkantak. Fényképet tettek közzé egy rafahi rácsos gyermekágyról, melyben fegyvert rejtettek el a palesztinok. 

Az övezet középső részén, Deír-al-Balah menekülttábornál az izraeli egységek szintén alagutakat tártak fel, és lerombolták az iszlamista fegyveresek katonai építményeit, infrastruktúráját - jelentette a hadsereg. 

Szintén az övezet középső részén egy légicsapásban végeztek a Hamász egyik rakétakilövő csoportjának vezetőjével. 

A gázai izraeli hadműveletek a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberi terrortámadása nyomán indultak meg. Október 7-én mintegy háromezer palesztin iszlamista fegyveres behatolt Izraelbe, megölt mintegy 1200 embert és elhurcolt 251 túszt az övezetbe, többségükben civileket; a kiszabadult foglyok beszámolói szerint sokukkal brutálisan bántak, és szexuális zaklatásnak tették ki őket. 

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium friss beszámolója szerint a fegyveres konfliktusban már 

több mint 36 ezer gázai vesztette életét. 

Közülük mintegy 24 ezret azonosítottak kórházakban vagy a családok közlése alapján, a többi adat a Hamász "médiaforrásain" alapul, és beleszámítják azt a mintegy 15 ezer fegyverest, akiket az izraeli csapatok öltek meg - utóbbiak közül mintegy ezret az október 7-i támadás visszaverése során Izrael területén. 

Az október közepén megindított gázai szárazföldi hadműveletben kétszázkilencvenöt izraeli katona esett el.

Az ENSZ a munka közben megölt munkatársai emléke előtt tisztelgett

Megemlékezést tartottak helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ New York-i székhelyén, amelyen a világszervezet 2023-ban, szolgálatteljesítés közben meggyilkolt munkatársai előtt tisztelegtek.

A 2023-as évben 188 ENSZ-alkalmazott vesztette életét szolgálat közben. Közülük 135-en az ENSZ palesztinokat segélyező szervezeténél (UNRWA) dolgoztak, és a tavaly október óta tartó izraeli hadműveletek során vesztették életüket Gázában.

Sokan családjukkal együtt, és az általuk szolgált közösségekben haltak meg.

„Az ENSZ megalakulása óta nem halt meg ennyi munkatársunk háborús konfliktusban vagy természeti katasztrófa során, ezt a tényt soha nem fogadhatjuk el” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a megemlékezésen elmondott beszédében.

A főtitkár ismét a halálesetek felelőseinek „teljes elszámoltatását” hangoztatta, mert véleménye szerint tartoznak ezzel a családtagoknak, barátoknak, a kollégáiknak és a világnak. Guterres hozzátette, hogy az UNRWA munkatársai a nemzetközi közösség képviselőiként éltek és haltak meg Gázában.

Az ENSZ Gyámsági Tanácsában felolvasták az elesettek nevét.

Tanárok, sofőrök, orvosok, egészségügyi dolgozók, őrök, gyógyszerészek, adminisztratív asszisztensek és még sokan mások. Anyák, apák, fiúk, lányok, férjek, feleségek voltak. A kollégáink voltak. A barátaink voltak

– mondta Guterres.

„Le vagyok taglózva, hogy minden erőfeszítésünk ellenére nem tudtuk megvédeni a gázai személyzetünket” – tette hozzá.

A tavalyi évben elhunyt alkalmazottak összesen 37 országból érkeztek, és 18 különböző szervezetnél dolgoztak, javarészt katonai, rendőri és polgári alkalmazottak voltak.

„Ők voltak az Egyesült Nemzetek megtestesítői. Ők voltak a multilateralizmus a gyakorlatban. És a legnagyobb áldozatot hozták ezért az ügyért” – mondta Guterres, hangsúlyozva, hogy a mai, politikailag megosztott világban az ENSZ alapértékei fontosabbak, mint valaha.

„Különbségeink ellenére mindannyiunknak egyet kell értenünk abban, hogy azok, akik az ENSZ zászlaja alatt szolgálják ezeket az értékeket, védelemre jogosultak” – zárta beszédét Guterres.

A jemeni húszik bemutattak egy szilárd hajtóanyagú, az iráni hiperszonikusra hasonlító rakétát

A jemeni húszi lázadók bemutattak egy szilárd üzemanyaggal működő új rakétát, amely az AP hírügynökség szerint hasonlít egy korábban Irán által bemutatott, Teherán állítása szerint hiperszonikus rakétához.

A lázadók Palesztinának nevezték el új rakétájukat, és állításuk szerint ezt vetették be hétfőn az izraeli Eilat város kikötője ellen. A rakéta robbanófejének festése a palesztin kockás kendőt mintázza. Az Eilat elleni hétfői támadás hatására a városban megszólaltak a légoltalmi szirénák, de arról nem érkezett jelentés, hogy hol csapódott be, okozott volna kárt vagy hogy az izraeli légvédelem megsemmisítette volna.

A húszik által szerdán közzétett videofelvételen látható, amint a rakétát indítóállásra helyezik. Gyors levegőbe emelkedése közben fehér füstöt hagyott maga után. Fehér füst keletkezése a szilárd üzemanyaggal működő rakéták jellemzője.

A szilárd üzemanyaggal működő rakétákat gyorsabban üzembe lehet helyezni és elindítani, mint a folyékony üzemanyaggal működőket. Ez kulcsfontosságú a húszik számára, mert miután elkezdték rakétákkal és drónokkal támadni a Vörös-tengeren közlekedő nyugati hajókat, az amerikai és a velük szövetséges erők a húszik rakétaindító állásait támadják.

A húszik azt állítják, hogy „helyben gyártják” a rakétát, miközben azt nem támasztja alá semmi, hogy képesek volnának bonyolult rakéta- és irányítórendszerek gyártására Jemenben. Az viszont közismert gyanú, hogy az ENSZ fegyverembargója ellenére Irán rendszeresen szállít fegyvert jemeni szövetségeseinek. Teherán tagadja ezt, de az Egyesült Államok és szövetségesei többször találtak iráni fegyvereket, rakétaüzemanyagot és alkatrészeket az általuk lefoglalt hajókon.

Az iráni média a húszikra hivatkozva számolt be az Eilat elleni rakétatámadásról, és szintén azt állította, hogy a fegyvert Jemenben gyártották. A rakéta azonban a felvételek alapján hasonlít a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat által kifejlesztett más rakétákra. Ezek közé tartozik a Fattah, azaz a fárszi nyelven Hódító nevű is. Irán ezt tavaly mutatta be, és azt állította, hogy képes elérni a hangsebesség tizenötszörösét. Hatótávolságát 1400 kilométeresnek mondták. Ez egy kicsit kisebb, mint a húszik rakétájáé, de a rakéták általában átalakíthatók, hatótávolságuk is növelhető.

Fabian Hinz, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik rakétaszakértője és kutatója azt mondta:

Bár nem tudjuk biztosan megmondani, hogy a Palesztina nevű rakéta pontosan melyik változatnak felel meg, nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy egy Irán által fejlesztett és a leszállított, szilárd hajtóanyagú, precíziós rakétáról van szó.

A Palesztina nevű és az iráni rakéták közötti hasonlóságra vonatkozó kérdésre Irán ENSZ-képviselete azt közölte az AP-vel, hogy Teherán „nem vett részt semmilyen tevékenységben, amely ellentétes volna az ENSZ-határozatokkal”.

A ballisztikus rakétákkal szemben a hiperszonikus rakéták röppályája szabálytalanabb, így nehezebb az elfogásuk. Az AP szerint azonban egyelőre nem ismert a Palesztina nevű rakéta manőverezőképessége és sebessége.

Izrael légicsapást mér a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborra 2024. június 3-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli miniszterelnök beszédet mond az amerikai kongresszus előtt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy

„az igazságot fogja bemutatni” a Hamász elleni gázai háborúról, amikor július 24-i washingtoni látogatása során felszólal az amerikai kongresszus előtt

– közölték amerikai republikánus párti vezetők csütörtökön.

Netanjahu a képviselőház és a szenátus együttes ülésén fog felszólalni – közölte Mike Johnson, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátus vezető republikánus politikusa közleményben.

Nagyon meghatott, hogy lehetőségem van képviselni Izraelt a Kongresszus mindkét háza előtt, és bemutatni az igazságot a jogos háborúnkról azok ellen, akik meg akarnak semmisíteni minket

– idézték Netanjahut.

Az amerikai képviselőház és a szenátus vezetői május végén meghívták Netanjahut, hogy mondjon beszédet a kongresszusban – ezt Mike Johnson jelentette be még május 31-én.

A kongresszusban külföldi vezetők által mondott beszéd az Egyesült Államok közeli szövetségesei számára fenntartott megtiszteltetés. Benjámin Netanjahu már három ilyen beszédet mondott, a legutóbbit 2015-ben.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában