Megbeszélés

2024.06.27. 06:32

Kétnapos EU-csúcs kezdődik csütörtökön Brüsszelben

Az uniós vezetők, többek között, a 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendről, a következő intézményi ciklusról, Ukrajnáról, a Közel-Keletről, a biztonságról és védelemről, a versenyképességről és egyéb napirendi pontokról egyeztetnek. A csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelen lesz.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Robert Abela máltai és Mark Rutte holland miniszterelnök, Luis Montenegro új portugál kormányfõ, Emmanuel Macron francia elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 17-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Kétnapos EU-csúcs kezdődik csütörtökön Brüsszelben, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. A napirenden számos témakör szerepel, az egyik legsürgetőbb napirendi pont az orosz–ukrán háború. A két nap során az uniós vezetők megvitatják az Ukrajnának felajánlott uniós támogatást, különös tekintettel a katonai támogatásra. Ezzel összefüggésben megvitatják a tagállamok kezdeményezését is, melynek során lőszereket és rakétákat ajánlanak fel és küldenek Ukrajnának – írja a Magyar Nemzet.

Az EU-csúcs keretén belül sorra fog kerülni Ukrajna uniós tagállammá válásának kérdésköre is, tekintettel arra, hogy 2024. június 25-én rendezték meg az első csatlakozási konferenciát Luxembourgban.

Ennek kapcsán Magyarország már kifejtette álláspontját, miszerint a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármilyen csatlakozási tárgyalásnak. Így kerültek a magyar feltételek az Ukrajnával folytatandó tárgyalások keretdokumentumába.

A csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelen lesz, mivel előreláthatólag biztonsági megállapodást fog kötni Ukrajna az Európai Unióval. Az Ukrajna által aláírt korábbi biztonsági megállapodásokhoz hasonlóan ez az uniós megállapodás is a jövőbeni támogatás megerősítését szolgálja: az EU továbbra is finanszírozni kívánja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, folytatja a kijevi csapatok kiképzését, és fokozza az ország védelmi iparának megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.

A Közel-Keleten dúló háború kapcsán az uniós vezetők megvitatják a legújabb fejleményeket és a prioritásokat, melyek között szerepel a Gázai övezet helyzete és a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátása. Az uniós vezetők megbeszéléseket folytatnak arról is, hogy miként javítható az EU általános védelmi felkészültsége. Ebben a tekintetben megvitatják az európai védelmi ipar számára nyújtott támogatás biztosításának lehetőségét. A bizottságnak nem sikerült az EU-csúcsot megelőzően alátámasztani az 500 milliárd eurós támogatás szükségességét, így ez a kérdéskör mindenképpen napirenden lesz. Versenyképesség kapcsán az uniós vezetők megvizsgálják, hogy mit sikerült elérni az utolsó EU-csúcs óta az unió versenyképességének fokozása, valamint az egységes piacban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása kapcsán.

A külpolitika továbbra is fókuszban marad, az uniós vezetők megvitatják a Moldovának nyújtott támogatást az orosz–ukrán háborúból eredő kihívások kezelésére, valamint Moldovának az EU-taggá válás felé vezető útját, a 2024. június 25-én tartott első csatlakozási konferencia fényében.

A vezetők 2024. június 17-én tartott informális találkozóját követően, előreláthatóan ebben a két napban születik döntés az EU legfontosabb vezetői pozícióinak betöltéséről. Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) szerint az Európai Tanács feladata megválasztani az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökét, valamint kinevezni az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában