Sorsdöntő voksolás

2024.06.06. 07:36

Megkezdődtek az EP-választások (infografika)

A választókon a sor, hogy döntsenek a Brüsszelt uraló háborús elit sorsáról – írja a Magyar Nemzet.

MW

Emberek voksolnak az észak-hollandiai Castricumban 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában. Az európai parlamenti választásokra 2024. június 6–9. között kerül sor

Forrás: MTI/EPA/ANP

Fotó: Ramon van Flymen

Ötévente választanak az Európai Unió polgárai európai parlamenti képviselőket. Idén Európa-szerte június 6. és 9. között (azaz mától vasárnapig) kell a tagállamoknak megszervezni a választásokat – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A választójoghoz és az európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges alsó korhatárt a nemzeti jogszabályok határozzák meg. Jellemzően 18 év az alsó határ, de van, ahol 16-17 évesen is az urnákhoz lehet járulni.

Csak Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban és Görögországban van kötelező szavazás.

 

A sort csütörtökön Hollandia kezdi. A tagállamok többségében – Magyarországot is beleértve – vasárnap tartják a választásokat. A 720 európai parlamenti képviselő megválasztása után az újonnan felálló parlament több feladat elé is néz. A július 16-án tartott alakuló ülése után meg kell választania az Európai Parlamentnek az új elnökét, majd kezdetét veszi az Európai Bizottság elnökének megválasztási folyamata is.

Technikusok dolgoznak az Európai Parlament üléstermének stúdióvá alakításán Brüsszelben 2024. június 5-én. Az ülésterem lesz a választás eredményvárójának fő helyszíne
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Ugyan az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács javasolja, az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges a folyamatban.

A választások eredményei nagyon sokban befolyásolják, hogy milyen vezetés uralja majd Brüsszelt a következő ciklusban.

Tíz év múlva valószínűleg úgy fognak tekinteni rájuk, mint azokra a választásokra, amelyek eldöntötték a békét vagy a háborút Európában

– fogalmazott a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök a történelmi jelentőségű választásokról.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában